apple-reinvents-the-phone--how-steve-jobs-launched-the-first-ever-iphoneiPhone се продава от 9 години и като че ли, за да отбележи тази годишнина, мъж от Флорида заведе дело срещу Apple за невероятната сума от 10 милиарда долара и 1.5% от всички бъдещи приходи на компанията, твърдейки че е изобретил знаковото й устройство още през 1992 година.

Патентът подаден от Томас Рос преди 24 години, описва електронно устройство за четене, комбинация от мулти медия и средство за комуникация с правоъгълна форма и заоблени ъгли. Според Рос, идеята му е била открадната от Apple 15 години по-късно и експлоатирана за създаване на iPod, iPad и iPhone.

Докато продуктите на американската компания са спрягани за революционни в областта на мобилните устройства, Томас Рос представя в съда свои чертежи, които носят дата от 1992 година и се опитва да докаже, че именно той, а не Стив Джобс е изобретил емблематичното устройство.

Рос настоява компанията да му изплати не по-малко от 10 милиарда долара, за „значителни и непоправими щети, които не могат да се измерят в пари“. Освен това той иска да получава 1.5% от всички продажби на Apple като хонорар.

Външно устройствата биха могли да си приличат, но как иначе, след като всеки смартфон е правоъгълен. Всъщност към делото е приложен и чертеж на модел тип мида, със сензорни екрани от двете страни и писалка, който силно напомня конзолата на Nintendo.

Томас Рос се опитва да регистрира изобретението си през 1992 година под името ERD (електронно устройство за четене), но пътентът е отхвърлен през 1995 година, защото изобретателят не е платил регистрационната вноска. Броени дни, след като Стив Джобс представя iPhone през 2007 година, Рос подава жалба в съда, че той прилича на измисленото от него устройство. Сега той отново повдига въпроса, подплатен от солидни финансови претенции.

Не едно и две дела от патентни тролове са завеждани и все още се водят срещу Apple и това е неизбежно за една толкова мощна компания, разбира се всеки разумен човек ще прецени, че няма начин всяко електронно устройство да е уникално и неповторимо, просто те няма как да бъдат петоъгълни или кръгли и всички тези претенции са насочени единствено и само печалба за сметка на компанията.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This