Джеф Безос, основателят на Amazon и деветнадесетият най-богат човек в света, рано тази сутрин купи Washington Post, един от най-влиятелните и престижни всекидневници в САЩ, за $250 милиона щатски долара. Според изявлението пред пресата, сделката по никакъв начин не е свързана с водещият световен онлайн магазин на дребно Amazon и е сключена от юридическо лице, принадлежащо на предприемача.

Washington Post ще запази досегашното си ръководство. Всекидневникът е основан преди 136 години и има значително влияние върху американското обществено мнение. През 1974 прави репортаж за скандала Уотъргейт, който води до оставката на тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън. Именно тогава Washington Post се превръща от обикновено регионално издание в уважаван национален вестник.

[cquote]Изданието изпитва сериозни финансови трудности в днешния дигитален свят.[/cquote]

„През последното десетилетие, за жалост, изпитваме финансовите проблеми, които всеки вестник и традиционна медийна организация срещна след масовото навлизане на интернет сред потребителите.“ – пише в официалното изявление на Washington Post. „Именно епохалната промяна от принт към дигиталното създаде основата за огромна конкуренция, разпръсквайки читателите и рекламодателите измежду многобройните източници на информация, предизвиквайки сливания и консолидации измежду големите организации в медийния бранш.“

Въпреки, че изданието запазва досегашната си структура и няма да претърпи обичайните промени, които идват с всеки нов собственик, едно е сигурно – Джеф Безос ще направи всичко възможно, за да пренесе Washington Post в 21 век: „Ще се наложи да изобретяваме, което означава, че ще се наложи да експериментираме. Основната ни цел остават читателите – нужно е да разберем от какво точно се интересуват те. Развълнуван и оптимистичен съм за възможността, която предстои пред нас през следващите няколко години.“

[cquote]Предстои интересно време за глобалния медиен бранш.[/cquote]

Безос не е просто поредното име в дигиталната среда. Като основател и главен изпълнителен директор на Amazon, той има огромен опит в бизнес средата с нисък марж на печалба – средата, в която Amazon интензивно и успешно действа, за да задоволи глобалните си клиенти в изключително конкурентния свят на онлайн търговията на дребно.

Въпреки, че Washington Post няма да има нищо общо с Amazon, журнализмът е бизнес, който приляга на управленския стил на Джеф Безос. Дейност с нисък марж, която трябва да проправи своя път в дигиталния свят. И всички наблюдаваме с огромно нетърпение какво ще измисли.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This