ROI_2

Автор: Каталин Емилиан*

Черният петък е един от най-важните дни за онлайн търговията. Започва в САЩ и от доста време е най-натовареният ден за пазаруване през цялата годината. Неговата популярност все още расте в Европа. Тази година заветната дата е 23 ноември. Докато в САЩ тя е свързана с Деня на благодарността, на европейския пазар за онлайн търговия Черният петък полага началото на коледния период, през който шансът за осъществяване на зададения таргет за продажби, е изключително висок.

Според проучването на Deloitte, 30% от интернет потребителите в Европа планират да направят коледни покупки през ноември или даже по-рано. Докладът на McKinsey също показва интересна гледна точка относно Черния петък – топ 3 причини защо хората взимат участие в Черния петък. Според него 54% или повече от потребителите в изследвания регион са участвали в Черния петък заради огромните отстъпки. Втората е възможността да се натъкнат на уникални промоции. Третата е купуването на подаръци за Коледа.

Тези доклади показват текущия процес на разширяване на празничния период за пазаруване в Европа, който започва по-рано с всяка изминала година.

Проучванията сочат още, че дните преди Коледа не са толкова популярни, колкото Черният петък. Затова си струва инициирането на специфични дейности, които да поддържат нивото на ангажираност и интерес на потребителите и съответно да се наблюдва цялостен растеж на продажбите…

Не забравяйте за милениумите

Глобалният ръст на електронната търговия се дължи главно на потребителите, използващи мобилни устройства. Според проучването на eMarketer през 2021 г. мобилната електронна търговия може да достигне до 3,5 трлн. щатски долара, което би отговаряло за почти 73% от онлайн продажбите по целия свят. Милениумите, които днешно време прекарват 5 пъти повече време на мобилните си устройства, отколкото пред телевизора, се превръщат в най-големите потребители през почивните дни след Черния петък.

Показването на по-голямо разнообразие от продукти и оферти в рекламните послания на смартфоните и таблетите, привлича повече купувачи и кликове. Игри със споделяне в социалните мрежи и промоции в популярни профили в социалните мрежи може да разшири обхвата на съдържанието.

Познавай потребителите си

Изключително важно е да познавате начина на мислене на ‘празничните’ потребители, които търсят най-добрите сделки в седмицата след Черен петък. Можете да използвате разнообразни тактики, като например предлагането на безплатна стока с други покупки, обратен брояч до края на промоцията и дори персонализирани отстъпки с цел таргетиране на конкретни потребителил. Силният призив за действие е от решаващо значение, тъй като в този период повечето марки биха платили допълнително, за да достигнат до купувачите.

Подходящите изображения и информация са ключови. 

Показването на празнични рекламни послания, изображения и видеоклипове на продуктите, създава по-голямо удовлетворение и увеличава ангажираността и интереса на потребителите към съответния продукт.

Мислете в перспектива

Разбира се, дългосрочното привличане на клиенти и ‘култивирането’ на повторни купувачи, е крайната цел за повечето търговци. Важно е да се заемете повторно с ‘празничните’ потребители и след Черния петък с още отстъпки и специални оферти. Уверете се, че сте отделили бюджет за повторно ‘таргетиране’ в дните след това, за да стигнете отново до наскоро активните потребители. Също така е важно да се вземе предвид времето за доставка преди коледния ден да наближи.

Мисли за Кибер понеделник като за цяла седмица
 

ADI прогнозират, че Кибер понеделник ще бъде най-големият ден за онлайн пазаруване някога, с продажби, равняващи се на 7.8 милиарда щатски долара. Имайки това предвид, струва си да се запомни, че се наблюдава тенденция на нарастване на онлайн продажбите цяла седмица преди самия Кибер понеделник, отчасти провокирани от активността на масовите медии и множеството промоции, които допринасят към нагласата на хората да купуват.

Увеличаването на специалните оферти до мащабите на едноседмично събитие, вместо еднодневна разпродажба, може наистина да допринесе за прираста на приходите. От гледната точка на платените медийни канали, оптимизирането на търсачките и афилиейт маркетинг (форма на сътрудничество между онлайн търговците и уебмастърите) от събота до вторник, може да бъде много ефективна стратегия. Уверете се, че най-ефективните Ви реклами действат в пълна сила в приоритетните ви мрежи.

**Каталин Емилиан е регионален директор за България и Румъния на RTB House – технологична компания, която предлага модернистични ретаргетинг технологии за най-големите търговски марки в над 1000 кампании на 40 световни пазара.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This