blackberry

Във вторник BlackBerry Ltd заведе дело срещу Facebook Inc и приложенията й WhatsApp и Instagram, с твърдението, че са копирали технологии и функции от BB Messenger, съобщи Reuters.

Всъщност делата за нарушаване на патенти са част от стратегията на главния изпълнителен директор на BlackBerry, Джон Чен за печелене на пари за компанията, която изгуби почти изцяло пазарния си дял в сферата на смартфоните, в която някога доминираше.

В иска, подаден във Федералния съд в Лос Анджелис се посочва, че Facebook е използвала редица иновативни функции за сигурност, потребителски интерфейс и функционалност, защитени от патенти на BlackBerry, в приложенията си за съобщения.

„Защитата на акционерните активи и интелектуалната собственост е задача на всеки главен изпълнителен директор“ заяви Сара Маккини, говорител на компанията, като отбеляза също, че съдебните спорове не заемат „централно място в стратегията на BlackBerry”, а делото идва след години неуспешни преговори в опит да бъдат защитени акционерите й.

От своя страна заместник генералният секретар на Facebook, Пол Греуъл заяви в изявление, че компанията възнамерява да се защити в делата:

„Искът на BlackBerry отразява тъжното текущо състояние на бизнеса със съобщенията“ пише Греуъл. „След като изостави усилията си за иновации, BlackBerry се стреми да усложни тези на останалите компании“.

BlackBerry се опитва да накара други компании да плащат лицензионни такси, за да използват нейните над 40 000 глобални патента за технологии, касаещи операционни системи, мрежова инфраструктура, акустика, съобщения, автомобилни подсистема, киберсигурност и безжични комуникации. Компанията също така продава софтуер за киберсигурност за автономни автомобили. През февруари миналата година тя предяви иск и срещу Nokia, в който се твърди, че са нарушени патенти, свързани с безжичните комуникационни технологии 3G и 4G, а делото все още не е приключено във федералния съд в Делауер. Миналата година Qualcomm Inc се съгласи да плати на BlackBerry 940 милиона долара за разрешаване на арбитраж за плащане на такси, а през октомври същата година компанията обяви поверително споразумение с Blu Products Inc, производител на евтини мобилни устройства, базиран във Флорида, касаещо отново патентни нарушения.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This