Когато стане въпрос за дигитален бизнес в Европа, Обединеното кралство с пълна пара се нарежда сред топ държавите на континента, които инвестират в развиващия се пазар.

През 2008, премиерът Дейвид Камерън обяви плановете си да създаде хъб за високотехнологични компании в Лондон – поставяйки началото на така наречения район Tech City. Три години по-късно, през 2011 близо 200 фирми са избрали местоположението за свое седалище, поставяйки града в центъра на вниманието на дигиталната индустрия. В последствие, компании като Facebook и Amazon избраха столицата на Великобритания за първите си офиси в Европа.

Възможност за медийно присъствие пред милиони футболни фенове

Нова схема на великобританското правителство за специални заеми за стартъпи успя да привлече интереса на големите компании като Virgin, създадена от небезизвестния Ричард Брансън. Компанията на суперуспешния предприемач предлага една интересна възможност на предприемачите в съдействие с новата програма за финансиране.

Virgin Money ще избере един стартъп за официален спонсор на футболния отбор Нюкасъл Юнайтед по време на мача срещу Ливърпул през април – осигурявайки офлайн видимост пред 52 000 футболни запалянковци и милиони телевизионни зрители по целия свят. Една страхотна инициатива, която ще предостави рядък шанс на щастлив стартъп екип в Англия.

България: дългия път към силициевата долина на балканския полуостров

И всичко това поставя на фокус един важен въпрос за стартъп екосистемата в България – кои ще бъдат първите големи български компании, които осъзнаят и помогнат на потенциала на иновативните бизнес идеи? Напоследък се говори изключително много, че страната ни може да се превърне в Силициева долина на Балканите. Това, обаче, не зависи само от подкрепата на правителството, а и от помагащата ръка на големия бизнес.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This