Десет хиляди глави мислят по-добре от една? Crowdfunding платформите вече поставиха началото на страхотни филми, музикални албуми, хуманитарни и благотворителни инициативи, дори на някои технологични продукти.

Ако вие също разработвате интересен проект, който се нуждае от помощта на тълпата за своето реализиране, върху какво трябва да внимавате и акцентирате, за да съберете успешно нужните средства?

Система на поощрение

Кампанията ви за финансиране е обречена на сигурен провал, освен ако не обмислите добре системата за поощрение на „груповите инвеститори“.

Материалните блага срещу финансова помощ са първата стратегия, което вероятно ще ви дойде наум. Ако търсите средства за разработване и лансиране на иновативен продукт на пазара, естествено е най-силната подкрепа да дойде от потенциалните му потребители.

[cquote]За да получите, първо трябва да дадете.[/cquote]

Но това далеч не е единственият начин да мотивирате тълпата. Като естествен антипод на материалното идват хедонистичните нужди на аудиторията – желанието да направят нещо полезно за обществото и да получат удовлетворение от свършената работа. Не на последно място поставяме и заложената във всеки един от нас нужда от признание.

Успеете ли да комбинирате тези няколко фактора на мотивация, вие автоматично гарантирате повече възможност за успех на кампанията си в платформите за групово финансиране.

2cecd79d0a5bb960566b67f45d8ca99b_large

Геймърската конзола OUYA, работеща на Android, успя да събере близо осем и половина милиона щатски долара в Kickstarter, благодарение на гъвкавата си система на поощрение – която взема предвид финансовите възможности на различни геймърски групи и им предоставя шанс да помогнат за развитието й.

Ако помогнете с 10 долара, резервирате потребителското си име още преди старта на OUYA. Но подкрепите ли конзолата с 25 долара, вие също така получавате „основателска емблема“ на профила си в знак на признание. За 95 долара подкрепа ще бъдете едни от първите потребители, получили конзола OUYA и контролер – но бройките са ограничени и доставката най-вероятно ще се забави. Ето защо за 99 долара получавате гарантирана доставка навреме на OUYA, когато приключи разработката. И така нататък до помощ от $10,000 плюс.

Доверието има значение

Всяка кампания за групово финансиране трябва да има своята цел, която успешно да бъде предадена на тълпата. Визията е особено важна – ако проектът не се възприема като полезен и създаден с добри намерения, неговият шанс за успех е минимален. За всяка инициатива са нужни някокво минимално ниво от умения и know-how. Трябва да убедите аудиторията, че вашият екип притежава нужните способности да превърне една добра идея в още по-добра реалност.

Връзките и доверието в един модел на групово финансиране, ориентиран към човека, играят повече от ключова роля. За да вземат въобще участие във вашата кампания, потребителите трябва да ви имат доверие, че финансите и приносът им няма да се използват за подмолни или неморални цели. Ефективният community management на ранните ви подкрепители е ключов.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This