Трябва да преименуваме оптимизацията за търсачки? Достатъчно описателен ли е този термин, за да покаже истинската същност на тази практика от дигиталния маркетинг?

Мат Кътс – ръководител на спам отдела в Google, се зае да отговори на този интригуващ въпрос в специално видео.

„Много често, когато някои хора чуят за SEO (search engine optimization), те развиват една доста ограничена представа, че става въпрос предимно за трупане на линкове.“, споделя Мат.

Той добавя, че главната цел на оптимизацията за търсачки е всъщност да направите лесно достъпен и използваем сайт, чиито код е достатъчно четим за ботовете на търсачките, почти да го маркетирате и да го покажете пред света. „Жалко е, че SEM (search engine marketing) от край време намеква за платени дейности като реклама в Google AdWords, защото този термин би бил по-подходящ за цялата практика на оптимизацията.“

„Можем също така да го разгледаме като оптимизация на преживяването на търсенето, вместо оптимизация за търсачки.“ Какво, например, би улеснило потребителската навигация на вашия сайт? Когато го посетят, търсейки даден термин, достатъчно добре ли се конвертират в клиенти – ако не, по какъв начин можете да подобрите конверсията?

Мат приканва да се прави голяма разлика между нещата, които правят един уебсайт „страхотен“ – достъпност, бързина на зареждане, използваемост, и „тъмните“ молби за обмяна на линкове, които изкуствено моделират популярността му.