samsung_exynos_9810

Samsung представи официално новия си чипсет Exynos 9810, който ще захранва следващите й флагмани. Той е изработен по оптимизираната 10-нанометрова технология на компанията и комбинира 8 ядра от трето поколение, 4 от които са с висока производителност и с максимална честота 2,9GHz, а другите 4 са оптимизирани за по-ниска консумация на енергия. Гигантът посочва, че подобрената архитектура ще увеличи два пъти едноядрената и с около 40% многоядрената производителност спрямо предишния чипсет от серията.

Exynos 9810 включва редица функции, които трябва да подобрят потребителското преживяване с базирани на невронни мрежи алгоритми за deep learning и по-висока сигурност. Новата технология ще позволи на процесора да разпознава с висока точност както хора, така и обекти в снимките и ще осигури 3D сканиране на лицето за хибридно лицево разпознаване, подобно на това в iPhone X. За сигурността се грижи специален блок, който обработва информацията от разпознаването на биометричните данни.

Чипсетът притежава Cat.18 LTE модем, поддържащ максимална скорост на изтегляне на данни от 1,2Gbps и на изпращане до 200 Mbps. Samsung обещава и подобрена мултимедийна поддръжка чрез по-бърза и енергийноефективна обработка на изображения и видео, което би трябвало да доведе до по-качествена стабилизация с резолюция до UHD, прилагане на боке ефект в реално време и по-ярки снимки с по-малко шум при намалена осветеност.

Всички тези промените ще направят възможен и записа и възпроизвеждането на UHD видео с честота 120 fps, а чрез 10-bit HEVC (high efficiency video coding) и VP9 ще се осигурят възможност кодеците да рендират 1024 тона за всеки основен цвят, което на практика ще позволи улавянето на 1,07 милиарда цвята – 64 пъти повече от възможностите на предишния 8-битов формат. Масовото производство на Exynos 9810 вече е започнало и най-вероятно ще го видим в действие в края на февруари, когато компанията ще представи Galaxy S9 и Galaxy S9+.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This