Facebook Bitcoin

Сигурно често сте срещали реклами на сделки с криптовалута в най-популярната социална мрежа Facebook? Те обещават да ви направят богати за броени дни, но вече няма да ги виждате, след като компанията добави нови клаузи в рекламната си политика този вторник, забранявайки реклами популяризиращи „финансови продукти и услуги, които често се свързват с подвеждащи или измамни промоционални практики, двоини опции, предложения за монети или криптовалута“.

Гигантът дава и четири примера за такива реклами, а три от тях всъщност са свързани точно с криптокомпоненти:

Facebook

Макар, че определено същестуват легитимни продукти, свързани с виртуалната валута, истина е, че много от тях граничат с измамата, обещавайки висока възвращаемост, която би трябвало сама по себе си да алармира всеки потенциален инвеститор.

Тук може би е ключова самата формулировка, защото докато финансовите продукти и услуги са забранени, то конференциите и срещите, свързани с тях не са, но според компанията политиката умишлено не поставя тесни ограничения, докато работи за по-добро откриване на измамите и заблуждаващите рекламни практики и ще продължи да се разпространява към останалите й платформи, включително Facebook, Audience Network и Instagram.

Това обаче е още един удар срещу процъфтяващата, но нестабилна криптовалута, която в наши дни изглежда излезе извън границите на технологичните иновации и вече граничи с престъпната дейност. Сигналите за това се увеличават и стават все по-сериозни. Китай забрани търговията с криптовалути през септември, през декември председателят на SEC, Джей Клейтън предупреди потенциалните инвеститори колко опасна може да е нерегулираната валут в ICO, а наскоро Южна Корея въведе нови, по-строги парвила за криптокомпонентите, забранявайки ефективно автономната търговия.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This