Mark Zuckerberg - Washington, DC

The New York Times разкри по-рано тази година, че Facebook предоставя на производителите на телефони достъп до потребителски данни, за да могат хората да използват функциите на социалната мрежа, без да е нужно да инсталират приложението. Facebook споделя информация за потребителите с тези компании, съгласно указ за съгласие от 2011 година на Федералната търговска комисия, който задължава социалната мрежа да защитава поверителността на данните. Според нов доклад обаче, надзорът е бил свободен и не толкова отблизо, колкото би трябвало.

Одобрената от правителството компания за мониторинг, PricewaterhouseCoopers откри, че Facebook не успява да следи хардуерните си партньори още през 2013 година. Докладът на одитора обаче никога не беше оповестен публично и липсата на контрол върху данните беше описана само в писмо до сенатора Рон Уайдън през октомври. От него става ясно, че PricewaterhouseCoopers е проверила партньорството на компанията с Microsoft и BlackBerry, като част от своята оценка и е стигнала до извода, че „ съществуват ограничени доказателства за това, че Facebook наблюдава или оценява спазването на политиката за използване на данни“. При пълно наблюдение е по-трудно да се открият неподходящи настройки за поверителност в разработените от трети страни приложения, а тези страни твърдят, че Facebook не контролира производителите на смартфони по отношение на личната информация на американците.

Говорител на социалната мрежа заяви, че тя приема нареждането на Федералната търговска комисия сериозно и продължава да е твърдо ангажирана със заповедта за съгласие и защита на информацията.

The New York Times твърди още, че компанията е започнала да закрива партньорската си програма, след като избухна скандала Cambridge Analytica, но преди това е споделяла информация за потребителите с над 50 технологични компании, сред които и Huawei, която беше обвинена в шпионаж.