zuckerberg-analytica

Facebook определено разочарова своите потребители, след като се оказа, че Cambridge Analytica е получавала данните им без тяхно съгласие. За това масивно нарушение на неприкосновеността на личния живат, компанията е глобена с 500 000 паунда.

Глобата, която възлиза на 565 000 евро, или 645 000 долара е наложена от офиса на комисаря по информацията в Обединеното кралство и потвърждава решение от юли, съобщава Guardian. Това разбира се е смешна сума за социалния медиен гигант, който надмина приходи от 35 милиарда евро през 2017 година, а глобата е в размер на едва 0.001% от тях и според изчисления на Quartz, на компанията ще отнеме само няколко минути да ги спечели обратно. Все пак това има и положителен аспект – следващата глоба може да е по-висока. Амбициозното ново регулиране на данните от ЕС, GDPR, което за съжаление влезе в сила след скандала Cambridge Analytica, значително увеличава максималната глоба за такива нарушения и позволява суми до 20 милиона евро, или 4% от световния годишен оборот на Facebook (което от двете е по-високо).

Всъщност миналия месец компанията отново обяви, че нарушение на сигурността е засегнало 50 милиона потребители, а това ще бъде разследвано от Комисията за защита на данните на Ирландия, което означава, че може да последва нова, значително по-висока глоба.