facebook

Facebook наскоро патентова технология за разделяне на потребителите в социални класове, възоснова на информацията, която преди това е събрала за тях. Всъщност документите са подадени още през юли 2016 година, но Службата за патенти и търговски марки на САЩ едва сега публикува решението си.

Патентът описва алгоритъм, който взема предвид данни като възраст, брой притежавани устройства и недвижими имоти, ниво на образование и място на пребиваване, за да направи точна преценка на социално-икономическия статус, като е показан пример само за една от категориите – средна класа, а останалите не се споменават конкретно.

Facebook-Socioeconomic-Classification-Patent-USPTO-1

Според компанията така всички ще се чувстват комфортно споделяйки информация за доходите си, без да се притесняват от социалните разлики. Технологията е описана като предназначена да обслужва рекламодателите на Facebook, които търсят повече целенасочени инструменти за достигане на желания демографски таргет.

Независимо от това обаче, Facebook най-вероятно ще си навлече доста критики, след като и без това напоследък беше подложена на кръстосан огън за своите маркетингови практики в последно време.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This