facebook

Новата система се изпробва в 6 държави сред които Словакия, Сърбия и Шриланка и може да унищожи малките издатели, които и без това вече се оплакват от спад в ограничения обхват, но потребителите ще продължат да виждат публикациите на своите приятели. С нея непромотираните постове, ще бъдат преместени във втори панел, оставяйки основната емисия фокусирана изцяло върху оригиналното съдържание от приятели и реклами.

Промяната показва, че ангажирането на пътребителите с Facebook страниците спада от 80% на 60%, а ако състемата бъде въведена изцяло, тя ще унищожи зависимите от социалните медии малки издатели. Само през нощта на сряда срещу четвъртък, 60-те най-големи Facebook страници в Словакия отбелязаха спад между две трети и три четвърти в обхвата на публикациите си, сочи статистиката на CrowdTangle, но докато по-големите сайтове имат различни начини за комуникация с читателите си, то ефектът върху малките, ще бъде огромен. Процесът е в сила едва от четвъртък и е твърде рано за заключения, но ако обхватът е твърде малък, взаимодействията също ще намалеят и за сайтове без разнообразие на източниците, това ще бъде фатално. Според компанията обаче, промяната цели да остави потребителите свързани със значимото за тях съдържание а върху платените публикации тя няма да се отрази, както и върху тези, на приятели.

Според Мати Литунен, старши анализатор в Enders Analysis, това е стандартна практика на Facebook, която ограничава обхвата на даден тип съдържание, за да принуди издателите да си плащат за реклама.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This