Facebook-Portal1

Когато Facebook влезе в бизнеса с интелигентни високоговорители миналата седмица, искаше да подчертае, че разбира потенциалните притеснения за поверителността на устройствата си Portal и Portal+. След това компанията посочи, че използва четири форми на защита – физическо покритие, когато камерата не се използва, механичен превключвател за изключването й, няма възможност за запис на клипове и няма събиране на данни. Въпреки това Recode съобщава, че седмица по-късно, Facebook се е отметнала от последното си твърдение:

„Миналия понеделник написахме, че няма събиране на данни, чрез Portal, дори и такива за обаждания или приложения, както и фактът, че сте слушали Spotify, които да бъдат използвани за ансочване на потребителите към реклами във Facebook” – това бяха думите на ръководителите на социалната мрежа, но от тогава компанията наистина промени отговора си.

Portal не разполага с реклами, но данните за това, кой ви се обажда и какви приложения ползвате, могат да бъдат използвани за насочване на рекалами към вас в други нейни разработки и собствености.

Гласовото повикване на Portal е изградено на инфраструктурата на Messenger, така че когато правите видеообаждане, се събират същите типове данни за използване продължителност на разговора и честота, които се събират и в приложението на други устройства и те могат да бъдат използвани за обучение на рекламите, които се показват в платформите на компанията, е заявил нейн говорител в имейл до Recode.

Въперки тези пояснения, продуктовият мениджър на Facebook твърид, че компанията няма намерение да прави това, но адли е така?