Facebook-Community-Standards

След представянето на Stories през 2013 година, тя стана най-важната характеристика на Snapchat, но през 2016 година Facebook я копира и не беше нужно много време тя да се разпространи и в останалите приложения, собственост на социалната мрежа, като Instagram и WhatsApp. Сега, около 14 месеца по-късно, Stories се превърна в една от отличителните функции на непрекъснато променящата се социална среда, но за съжаление това не важи за платформата на Snapchat.

Facebook вече може да се похвали със 150 милиона дневни потребители на Stories, въпреки че Snapchat има 191 милиона, но по-малко от 150 от средата на септември миналата година, според изтекла информация, публикувана от The Daily Beast. И това не е единствения проблем на Snapchat.

Facebook обяви наскоро, че иска да си осигури приходи от платформата за истории и, ако успее, несъмнено рекламодателите бавно, но сигурно ще започнат да пренасочват рекламините си бюджети към по-голямата платформа, особено, ако Facebook успее да докаже, че е способна да задържи потребителите си близо до това ниво.

Тревожна е и липсата на данни за другите две приложения, собственост на гиганта – Instagram и WhatsApp, защото подобната на Stories, Status достигна 450 милиона активни потребители в края на миналата година. Нещо повече, Facebook планира Stories в даден момента да станат по-популярни от публикациите в Newsfeed, а според главния продуктов директор Крис Кокс, това може да се случи още следващата година и ще бъде едновременно възможност и предизвикателство за компанията.

Facebook ще трябва да продаде много реклами, за да превърне прехода от Newsfeed към Stories в печеливш ход, което означава, че те ще трябва да бъдат достатъчно добри, а не само насочени. Мястото, където Snapchat има предимство е именно при предоставянето на типове спонсорирано съдържание, което да ангажира потребителите, а не просто да чакат времето да изтече, за да могат да продължат сърфирането си. Именно заради това съдържанието, нужно за успеха на Stories, ще трябва да надхвърл типичните видео реклами. Ако това не се случи, то прехода към Stories без съмнение ще навреди на основния рекламен бизнес, защото премествайки се потребителите ще изразходват по-малко време за Newsfeed, доказалата се вече златна кокошка на компанията. Въпреки всичко, това не е добра новина за Snapchat. Анализаторите очакват компанията да привлече близо 1.19 милиарда долара в рекламни приходи за 2018 година, което не звучи зле докато не вземем предвид приблизителната оценка за 2017 година, която е почти същата.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This