A Facebook logo is seen on a smartphone in this photo illustration on November 15, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

A Facebook logo is seen on a smartphone in this photo illustration on November 15, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

Изненадващо Facebook ще се откаже от един основен източник на данни, използван от компанията, за да подпомогне рекламодателиет да се насочват към съответната платформа. Вчера социалната мрежа обяви, че ще прекрати функцията, наречена „Partner Categories”, стартирана през 2013 година в партньорство с основни брокери на данни.

Данните от трети страни помагат на Facebook допълнително да разпръсне потребителската си база в значими сегменти за рекламодателите, като им позволява да таргетират хеширани списъци на съществуващи потенциални клиенти, както и категории като ролеви геймъри или потребители на даден продукт.

Facebook потвърди, че промяната е постоянна, а не временна предпазна мярка. За да се възползва от пакета данни, който се събира от потребителите, гигантът смесва информацията, която получава от самите тях с тази от рекламодателите и данни получени от доставчици от трети страни. Докато Facebook се чувства комфортно с целостта на своите източници в рамките на първите две категории, то третата е малко неудобна. Предстои също и да се приведат в сила регламентите на GDRP и директивата за безопасност на личния живот и електронните комуникации, които влязоха в сила в Европа и вече доведоха до промяна в политиката за защита на личните данни, дори и преди скандала Cambridge Analytica да излезе наяве.

Facebook ще прекрати функцията Partner Categories, защото продуктът дава възможност на доставчиците от трети страни да таргетират директно в социалната мрежа, и това ще се случи в следващите 6 месеца, като ще спомогне за подобряване на поверителността. Гигантът ще продължи да работи с компании като Experian и Acxiom, за да измерва ефективността на рекламите и да предоставя показатели, въпреки че ще направи преглед на текущите си взаимоотношения с тях. Facebook може да премине към споделяне на данни в споделена сървърна среда, за да предложи допълнителни гаранции за поверителността на потребителите си.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This