Facebook MessengerПет години след своя дебют Facebook Messenger вече има един милиард потребители! Дали заради отделянето му като самостоятелно приложение, което беше посрещнато враждебно от мнозина, или просто защото е наистина най-популярният месинджър, само за 20 месеца той удвои своята потребителска база.

Статистиката е зашеметяваща! Всеки месец през Facebook Messenger се изпращат 17 милиарда снимки, 1 милиард бизнес съобщения, 380 милиона стикери, 22 милиона GIF файлове, а 10% от VoIP разговорите минават през него. Новата платформа вече има 18 000 бота, а 23 000 разработчици са се регистрирали за Wit.ai Bot Engine.

Messenger първоначално стартира като редизайн на Beluga, стартъп приложение, създадено от бивши служители на Google и през март 2011 година е придобит от Facebook. Тогава 1 милиард потребителска база е само мечта.

Много трудно ни беше да си представим, че ще достигнем 1 милиард души, но това беше нашата визия и ние наистина го искахме. Искахме всички хора по света да се свързват по този начин“ казва Луси Джан, съосновател на Beluga.

Стратегията на Facebook е да усъвършенства Messenger, като добави по-голяма гъвкавост. През 2012 – 2013 година, компанията се отказва от изискването за задължителен Facebook профил и това прави месинджъра по-достъпен, позволявайки на потребителите да се регистрират само с телефонния си номер. Тогава идват и VoIP разговорите и започва дистанцирането му от официалното Facebook приложение, което го прави по-бързо и изчистено като дизайн.

Точно преди да обяви достигането на 200 000 потребители през април 2014 година, компанията разтърсва общността със съобщението, че чат функцията ще бъде извадена от официалното приложение, принуждавайки потребителите да изтеглят отделно Facebook Messenger. Логиката е, че вашите приятели ще реагират по-бързо и вероятността да пропуснете съобщение е по-малка, ако използвате специално приложение.

Това позволява и на Facebook да добави редица нови функции и през ноември 2014 година неговите потребители вече са 500 000. За да стане ясно къде точно сте получили съобщение, компанията добавя малки кръгове с лицето на подателя – Chat Heads. 2015 е годината, през която Messenger става нещо повече от чат, то е опит да се изпратят SMS услугите в историята и да бъдат накара хората да общуват модерно, чрез него. Стартът на видео чат превръща месинджъра във функционален инструмент за комуникация, който може да замени телефона.

Постепенно Facebook въвежда редица функции като изпращане на пари на приятел, приложения за споделяне на съдържание, възможност да се извика кола на Uber и дори услуги на авиокомпании, докато през 2016 вече се включват и чат ботовете.

Messenger

Докато в развитите страни всеки разполага със собствен телефон, по света има много места, където това не е така. Има семейства, които поделят един апарат и потребителските имена, линковете и QR кодовете дават възможност на всеки да използва приложението лесно и удобно.

За да забие още един пирон в ковчега на SMS услугите, които постепенно западат, Facebook позволява на Android потребителите да направят месинджъра приложение по подразбиране за изпращане на текстови съобщения, а съвсем скоро компанията въведе и изцяло криптирани съобщения, за тези, които се нуждаят от повече сигурност в своята комуникация.

С всички тези стъпки, Facebook Messenger изпревари своите конкуренти. Kakao Talk има 50 милиона потребители, Kik -175, а LINE – 218, основният опонент на Messenger – WeChat има 762 милиона, а Snap Chat – 150. Това постави Facebook Messenger и WhatsApp в доминираща позиция, като единствен техен конкурент си остават SMS услугите.

Компанията няма да престане да развива своето приложение, сега когато вече има 1 милиард потребители, всичко, от което се нуждае е време, за да промени техният начин на мислене, но тя определено се движи в правилна посока. Никога преди в историята на човечеството, толкова много хора не са се свързвали, при това безплатно. Днес един милиард души комуникират мигновено един с друг, като единственото, от което имат нужда е име и интернет връзка.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This