В ерата на Photoshop е почти невъзможно със сигурност да се каже коя снимка е истинска и коя е била обработена. Проблем, който бивш ръководител на Photoshop отдела в Adobe се надява да разршени със своята стартъп компания, наречена Fourandsix Technologies.

Кевин Коунър

Кевин Коунър тази седмица представи първия софтуер на своята компания, който цели да помогне на разследващите органи по цял свят да оценят автентичността на изображения, използвани като доказателства в съда.

Програмата, наречена FourMatch, анализира в подробности мета данните на дадена снимка, за да определи дали някога е била променяна по някакъв начин. FourMatch разчита на обширна база данни с повече от 70,000 „подписа“, които остават в даден файл от харуерните устройства, с които е създаден, и софтуерът, с който е обработван.

„Когато едно изображение е редактирано и след това запазено, използвайки даден софтуерен продукт, неговият подпис се променя, за да отговаря на софтуера – вместо устройството, което е създало изображението.“, сподели Коунър за Mashable.com.

FourMatch е предназначен за представители на полицията и съдебната власт, които имат нужда да определят автентичността на снимки по време на разследвания и дела. Цената на софтуерът, който работи директно през Adobe Photoshop, също не е за обикновените потребители – $890 щатски долара. FourMatch, обаче, не може да предостави информация как точно изображението е било променяно – ако е така въобще – защото анализира само мета информацията в самия файл.

И въпреки това програмата ще се окаже изключително полезна за напредничавите институции, които я изберат.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This