Google вчера официално съобщиха в своя блог, че спират разработката по Google Wave. Иновативният инструмент за комуникация и съотрудничество онлайн бе представен на миналогодишната им конференция и показа огромната сила на уеб приложенията. Сред новостите бяха писане на живо върху документи, редактирани едновременно от няколко потребителя, drag-n-drop на елементи от работния плот до прозореца на браузъра и показване на цялата история от промени, направени от групата.

Главната причина според Google е малкият брой потребители, които работят ефективно с Wave.

Компанията няма намерение да поддържа Google Wave като отделен продукт, въпреки че ще запазят приложението в сегашните му вид и функционалност до края на годината. Вместо това, ще интегрират различни идеи от него в останалите си продукти. Къде точно ще бъде това можем само да предположим, но най-вероятно ще има промени в Google Docs, безплатния онлайн редактор на документи.

Анатомията на един провал

Когато Google показаха за първи път продукта си на света с почти едночасово демонстрационно видео, стана ясно че пред интернет обществото стои един изключително иновативен и наистина сложен като концепция продукт.

Звездите най-накрая отредиха да получа покана за Google Wave. Сега просто трябва да разбера как работи проклетото нещо.“ (източник)

Google представиха Wave като свещения граал на бизнес и междуличностната комуникация. Сред възможностите, които потребителя би трябвало да има при ползване на приложението, бяха организиране на събития, брейнсторминг, споделяне на снимки и файлове с drag-n-drop, редактиране на документи в реално време от няколко човека, създаване на бележки от срещи в реално време, дори играене на нитерактивни игри.

Да… нещо огромно се задаваше на хоризонта. Но твърде огромно, за да попадне във фокуса на обикновения потребител.

Google Wave правеше толкова много неща, че беше невероятно сложно да се разбере какво всъщност прави и как може да ни бъде полезен в ежедневната комуникация и колаборация онлайн. Може би приложението изпревари своето време. Или просто бе твърде сложно, за да бъде разбрано и използвано от масовата публика. Нека си признаем – наистина малко хора използваха Wave. Повечето се опитваха да го използват и да му намерят приложение.

Не за първи път

Някой спомня ли си опита на Google да открадне зомбираните асоциални потребители на виртуалния онлайн свят Second Life? Наричаше се Google Lively и спря рябота само месеци, след като отвори вратите към обречената на провал вселена от пиксели.

Google Answers, услугата за задаване на въпроси и получаване на кадърни отговори срещу заплащане, определено от потребителя, вече не служи нито на любознателните, нито на тези, желаещи да отговорят. Сега е база данни от изминали запитвания, която така и не успя да победи прословутия си съперник Yahoo! Answers.

Google Know трябваше да бъде съперникът на Wikipedia. Колко от вас дори са чували този проект? Въпреки че не е затворил врати, продуктът определено не изпълни амбициите на Google да надминат фондацията с най-популярната онлайн енциклопедия в света (за щастие).

Равносметка

Използвам Google за търсачка и Gmail за електронна поща. Но нямам намерение да стана голям фен на бъдещия конкурент на facebook – Google Me, нито харесвам странния опит за социална мрежа Google Buzz, а онлайн редакторът на документи Google Docs все още е много слаб на функционалност, за да привлече вниманието ми.

Понякога имам чувството, че Google влагат твърде много усилия да направят невъзможното и да имат услуга за всичко в мрежата, която винаги е номер едно. Отдавна загубиха своя фокус и това се отразява в неуспешните продукти, които пускат в последните няколко години.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This