Google

Група, наречена „Google You Own Us” поиска по 1000 долара за всеки, като твърди, че Google навлиза в личния ни живот и следи местоположението ни, без разрешение. Твърдението, че компанията позволява да се изключи напълно всяко проследяване на местоположението е невярно, според проучването на Associated Press. Независимо дали използвате iPhone или Android, много от услугите на Google съхраняват вашите данни за местоположение, дори и след като сте направили настройки за поверителност, които би трябвало да попречат на гиганта да събира данните ви.

Всъщност проследяването на местоположението от страна на Google, отдавна е спорен въпрос. Компанията следи потребителите на Google Maps и за двете най-популярни операционни системи, както и тези на Safari на Mac, а действията й стават все по-непрозрачни с годините, но изследването но АР открива много неща, които не знаем.

На страницата си за поддръжка Google твърди, че „историята на местоположението е изключена, местата които посещавате вече не се съхраняват“, но въпреки това показва моментни снимки за това, което търсите в Maps при изключена история. Приложението Wheater на телефоните с Android също използва вашето местоположение, за да определи къде точно се намирате. Общите търсения, които не са специфични за мястото, също могат да използват вашето местоположение и да го запазват в профила ви в Google.

Има няколко разлинчи начина, по които Google може да използва местоположението, за да подобри потребителското изживяване, включително и историята, активността в мрежата и приложенията, чрез Location Services“ казва говорител на компанията в изявление до АР. „Ние предоставяме ясни описания на тези инструменти и здрав контрол, така че хората да могат да ги включват и изключват, или да изтрият историята си по всяко време“.

Ако не искате Google да съхранява всичките ви данни за местоположение, ще трябва да изключите Location History, както и Web and App Activity. Това няма да позволи на гиганта да добавя местоположенията във вашата времева линия, но той все още ще ги съхранява от други приложения.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This