Fuchsia

В момента Google официално има две операционни систем – Android и Chrome, но упоритите слухове твърдят, че гигантът разработва още една, която може би ще замести Android в бъдеще. До сега разполагахме само със слухове и твърдения, но първите изображения на Fuchsia OS се появиха в интернет пространството, демонстрирайки потребителския й интерфейс.

Доказателствата са намерени от Ars Technica и компилирани, за да работят като приложение на устройство с Android и показват какво иска да постигне Google с новата си операционна система. За начало Fuchsia е създадена, използвайки собствен микроканал на Google, наречен Magenta. Гигантът не явно иска да използва Linux, който е в основата на Android и Chrome OS.

Magenta е инструмент, който е насочен към модерните телефони и персонални компютри с бързи процесори, които правят изчисления от произволен тип. Следователно той може да се използва както за смартфони, така и за компютри. Освен това интерфейсът на Fuchsia се изгражда с помощта на Flutter SDK на Google, което позволява на програмистите да кодират за различни платформи, които работят с Android и iOS. Flutter може би е ключът към гладкия преход от Android към Fuchsia през следващите години, ако предположим, че новата операционна система ще бъде развита.

Работата по Fuchsia започна в някакъв момент през февруари миналата година, не просто като експеримент на Google, поне според разработчика й Травис Геиселбрехт, който заяви в публичния IRC канал на операционната система, че тя не е играчка, или 20% проект.

Честно казано нямаме никаква представа кога Fuchsia ще достигне до търговски продукти, но нейният потребителски интерфейс, наречен Armadillo не изглежда като нищо подобно на Android и в него можем да открием следи от Material Design. Операционната система явно е фокусирана около основния профил в Google, който доминира на началния екран. Докосването на снимката на потребителския профил ще ви прехвърли в режим Quick Settings, а на началния екран ще се появи времето и индикатора за батерията.

Fuchsia вече има и таблетен режим и поддържа разнообразни опции за мултитаскинг и разделяне на екрана, което означава, че може да работи на още продукти, дори извън смартфоните и компютрите, като има и собствено приложение за клавиатура.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This