android 4.0

Ако все още пазите стария си любим смартфон, който работи с Android 4.0, трябва да знаете, че Google предупреди разработчиците, че повече няма да поддържа тази версия на операционната система в предстоящите Play Services рамки, които пък предоставят достъп до ключови функции на приложенията и устройствата. Съществуващите елементи от комплекта за разработчици ще продължат да работят, а отделните компоненти може да поддържат операционната система, но по-новите версии на инструментариума ще изискват най-малко Android 4.1 Jelly Bean.

Всъщност този ход не оставя потребителите на старата версия на операционната система съвсем без поддръжка, но много разработчици ще трябва да създават по две версии на приложенията си, или просто да приемат, че ще изгубят част от аудиторията си, колкото и малка да е тя. Това ефективно ще прекрати поддръжката на Android 4.0, дори и ако софтуерат остане полезен на някакво ниво за определено време.

Google отбелязва още, че по-малко от 1% от потребителите на Android работят с тази версия на операционната система, която датира от 2011 година и е трудно да се поддържа тя, защото планирани функции биха могли да създадат конфлекти. При над 2 милиарда потребители на Android, решението ще доведе просто до постепенна загуба на достъп до най-новите приложения и услугите на гиганта от милиони хора.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This