GoogleПозовавайки се на високопоставени източници, The Telegraph твърди, че Google разработва устройство, различно от гамата Nexus, които са проектирани и произвеждани от партньори като LG и HTC. С него компанията цели да се конкурира директно с Apple и Samsung. Според същите източници, интернет гигантът води преговори с мобилните оператори за пускане на телефона на пазара до края на 2016 година.

Google се е фокусирала изцяло върху софтуера със своята Android OS, оставяйки хардуера в ръцете на своите партньори, но въпреки че като разпространение в световен мащаб Android доминира, във високия клас устройства Apple е безспорният лидер. Ако тази информация се окаже вярна, създавайки смартфон с конкурентни характеристики, компанията ще поеме пълен контрол, както върху хардуера, така и върху софтуера, по начина, по който го прави Apple и така ще осигури по-добра симбиоза между тях.

Миналия месец главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичаи, заяви, че е време тя „да инвестира повече усилия в телефоните“, което беше разтълкувано като по-тясно сътрудничество със съществуващите производители на Nexus устройства, но сега можем да погледнем репликата му в съвсем друга светлина.

Android се използва на над 1.4 милиарда мобилни устройства в света, разликите между тях и софтуерната намеса на производителите, водят до липса на съгласуваност и забавяне на актуализациите. Едно устройство, контролирано изцяло от Google, би било идеалния вариант за потребителите, които обичат тази операционна система, но подобен ход крие и много рискове.

През април Европейската комисия официално обвини компанията в злоупотреби с монополно положение на пазара, тъй като тя използва своята операционна система Android, за да наложи собствената си търсачка и браузъра Chrome на потребителите. Освен това голяма част от приходите от мобилни услуги на Google идват от iOS устройства, а Apple може да създаде редица затруднения на гиганта, ако се почувства застрашена от този проект.

За момента няма никакви допълнителни подробности за проекта, а Google отказва официален коментар. Дали тя ще избере този начин да се конкурира със своите съперници, или ще заложи на една по-добра комуникация с настоящите си партньори, за избягване на фрагментацията при Android, и кой всъщност е успешния модел, ще видим до края на годината.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This