Android

В момента по данни на Google, половината от всички Android устройства в света, все още не са получили нужните корекции по отношение на сигурността, които датират още от миналата година и това не винаги е по вина на производителя. Компанията разкри, че плановете й за тази година включват по-тясно сътрудничество с тях, за да се осигурят по-бързи актуализации.

Както знаете фрагментацията е един от основните проблеми, що се касае до Android. Хилядите производители имат свои собствени методи за тестване и публикуване на тези така важни ъпдейти, докато Google ги осигурява незабавно за потребителите на нейните марки Pixel и Nexus. Плановете на гиганта включват скъсяване на сегашните срокове, които в момента варират от 6 до 9 седмици, на едва няколко дни и това ще се осъществи, чрез т.нар. „актуализации A/B“, които намаляват до минимум възможността вашият телефон да се повреди след получаването на ъпдейт. Компанията ще намали и размера на самите кръпки по сигурността, което ще й гарантира бързо сваляне и инсталиране, без да е нужно потребителите специално да дават разрешение за процеса.

Google ще предприеме и повече мерки за намаляване на заразените приложения в своя магазин, чрез по-честото му сканиране – 750 милиона пъти, в сравнение с досегашните 450 милиона през 2016 година. Това ще намали вероятността от там да бъдат изтеглени апликации, заразени с троянски коне и фишинг инструменти.

Всичко това звучи много хубаво, на фона на непрекъснатите съобщения за нови заплахи, които дебнат потребителите на Android, остава да видим как ще бъде осъществено на практика. Проблемът със сигурността на Android смартфоните е наистина голям, но не по-малък е и този с актуализирането на софтуерът им до последната версия на операционната система. В момента Android Nougat е инсталиран на едва няколко процента от всички активни устройства, което може би също трябва да намери своето решение в близко бъдеще.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This