Google Duplex

Във вторник на Google I/O, главният изпълнителен директор на компанията, Сундар Пичаи представи Google Duplex – версия на Google Assistant, която ще прави реални телефонни разговори с отсрещната страна, като по този начин ще се представя за реален човек. Макар, че понастоящем функциите й са ограничени до определени задачи като резервиране на срещи например, не би трябвало да очакваме, че това ще продължи дълго. Както главният учен на компанията, Грег Корадо изясни в сряда в бележките си за бъдещето на изкуствения интелект, това което видяхме предния ден е само началото. Корадо обяснава, че през следващото десетилетие очаква да види „развитието на изкуствена емоционална интелигентност“, което ще позволи на продуктите действително да имат много по-естествени човешки взаимодействия. Това обаче звучи до някъде тревожни, въпреки че е много впечатляващо и очевидно ще има потенциални ползи за хората с увреждания, свърздани с говора. Въпреки това е твърде рано да се разбере как ще изглежда крайният продукт на този експеримент, след демонстрацията, предоставена от Google, която е част от истински телефонен разговор.

В основата си Google Duplex е измама, въпреки че според компанията системата ще звучи естествено, благодарение на включването на различни имитации на звуци, които хората често издават по време на разговор, например когато събират мислите си. Какъв проблем би могъл да възникне, ако хората са убеедни, че разговарят с друг човек?

Според New York Times, само през април тази година е имало 3.4 милиарда автоматични обаждания, докато през март те са били почти 123 милиона. Колко по-трудно ще стане за обикновения потребител да се защити от измами, когато на другия край на линията е изкуствен интелект, който може да го убеди и да му каже всичко, което създателите му пожелаят?

Макар, че това е само началото, имаме нужда от уверения, които са по-конкретни и подробни от тези, представени на презентацията, тъй като продукти като Google Duplex се превръщат в масово направление, а т.нар. емоционална интелигентност се доближава до реалността и скоро може би ще бъдем принудени да се опитваме да разберем дали говорим с човек, или машина.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This