google-home-mini

Притесненията, свързани с умните говорители са, че те имат способността да записват всичко, което се говори около тях и да изпращат данните на компанията, която ги е създала, или на хакери, които са получили достъп до тях по един или друг начин. Когато обаче, този високоговорител е Home Mini на Google, червената лампичка в главата ви трябва да светне. В края на краищата това е компания, която не за пръв път би попаднала в центъра на скандал по повод нарушаване на поверителността, а също така и тази, която прави пари от вашите данни.

Добрата новина тук е, че Google ще реши този проблем, още преди Home Mini да достигне до вас. Представеният миналата седмица високоговорител в момента все още не е на пазара и това няма да се случи преди 19 октомври, но някои рецензенти вече имат достъп до него и именно един от тях откри този проблем. Артем Русаковски от Android Police за пръв път забелязва странното поведение на Home Mini, няколко дни, след като получава устройството, за да му направи ревю:

„След няколко дни забелязах, че има нещо нередно. Оказа се, че Home Mini не се държи като останалите високоговорители на Google или Amazon – буди се хиляди пъти на ден, записва и изпраща данните до Google. Всичко това се случва тихо, като само четирите светлини мигат преди и след това“.

Русаковски решава да провери портала My Activity на Google за специфични за асистента заявки и разбира какво се случва. Хиляди записи с бутон за прослушване и времева маркировка се намират в директорията com.google.android.apps,chrip/mushroom/prod.

Преди да реагирате, трябва да кажем, че интелигентните високговорители всъщност трябва да изпращат вашите гласови заявки до сървърите в облака, за да ви върнат отговори, но това трябва да се случва само когато сте използвали кодовата дума за активиране. Русаковски се свързва с Google и за негова изненада компанията не само отговаря на имейла му, но и изпраща екип, който трябва да прибере устройството за проверка и анализ. Така става ясно, че то има проблем със сензорния панел отгоре, който също може да се използва за активиране на асистента при продължителен натиск и очевидно регистрира фантомни докосвания, които водят до записи на всеки звук около него. Гигантът ще актуализира софтуера, за да деактивира тази функция и продължава да работи върху дългосрочната й поправка.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This