Facebook е социалната мрежа на миналото и начинът, по който интегрира рекламата, просто не работи – каза Брадли Хоровиц, вицепрезидент на Google+ по време на конференцията Business Insider Ignition рано тази сутрин.

Както съобщи CNET, Хоровиц изкритикува основния си съперник, че не е съвместим с реалния свят: „Потребителите трябва да могат да проведат разговор с избрани свои приятели, без да въвличат всички останали в него. И тези разговори трябва да бъдат истински, а не откъси в 140 символа както в Twitter.“

Връзката между ресторантските викачи и Facebook рекламата

Междувременно, Хоровиц сравни фейсбук рекламите с викачи пред ресторантите. Такива реклами всъщност не предоставят никакъв контекст и не са достатъчно ефективни, сподели той. „Претрупването на реклами и послания сред постовете на приятели изнервя потребителите и дори брендовете.“

„Истинският свят не работи така.“ Вместо това, в истинския свят трябва да има намерение. Когато някой е гладен, той отива в ресторант. Да погледне реклама на сандвич, когато не е гладен, изобщо не е ефективно. Но ако този човек получи опцията да потърси за правилното място, когато иска да хапне някъде, получавайки препоръки от приятели, е съвсем друго нещо.

„Оказва се, че препоръките на доверени приятели са много ценни за отделните потребители. Вместо към викари в ресторантите… се връщаме обратно към основите на задоволяването на нуждите.“

Не се чудим как да изкараме пари от Google+. Имаме истински планове.

Когато бе запитан дали Google+ някога ще интегрира реклами, Брадли Хоровиц сподели, че ако това се случи, социалната мрежа ще направи всичко възможно да не бъдат включени по начин, който евентуално би издразнил потребителите.

Google+ не е първият социален експеримент на търсачката. Неговият предшественик, наречен Buzz, тихомълком изчезна с провал да открие достатъчно потребители. Плюс бе представен преди година в поредния опит на компанията да надвие нелеката конкуренция от страна на Facebook. Последно знаем, че мрежата има 100 милиона активни потребители и общо 400 милиона регистрирани – в сравнение с над един милиард във Facebook.

„Искаме да се превърнем в мястото, където хората създават стойностни контакти без излишна информация. Общуването е важно. Както в истинския свят, контекстът е важен… Късният ни вход на социалния пазар не ни помага, но ни предоставя възможността да разберем кои нужди на потребителите все още не са адресирани и да се насочим към тях.“ – заключи Хоровиц.