Instagram

Социалните мрежи са нещо, което дълбоко навлезе в живота ни, но дали влиянието им е благоприятно, или напротив? Проучване, проведено върху 1500 младежи на възраст между 14 и 24 години установи, че Instagram е най-вредната социална мрежа за умственото състояние на младите хора, защото причинява чувство за неадекватност и безпокойство у тях.

Royal Society of Public Health и Young Health Movement публикуваха доклада си, в който са посочени петте най-популярни социални мрежи и осреднени резултати, възоснова на рейтингите, предоставени от младежите. Всъщност, според този доклад само You Tube има положително въздействие върху младите хора, а Snapchat беше калсирана на второ място като най- опасна платформа, следвана от Facebook.

Проучването се основава на оценките на учасниците за всяка платформа, на базата на 14 въпроса, свързани със здравето и благосъстоянието им, които са определени от експертите като значими.

Според данните от изследването, младите хора твърдят, че четири от използваните платформи – Facebook, Twitter, Snapchat и Instagram – внушават чувство на тревожност. Всеки шести от анкетираните е преживявал тревожно разстройство в даден момент от живота си, като честотата на бизпокойство и депресията са се увеличили със 70% през последните 25 години.

Докладът отбелязва, че визуалната природа на Instagram и Snapchat е причината за тяхното класиране:

„Интересно е да видим класирането на Instagram и Snapchat, като най-вредни за психичното здраве, тъй като и двете платформи са фокусирани върху изображението и изглежда, че точно това води до чувство за неадекватност и тревожност у малдите хора“ споделя Шърли Крамър, главен изпълнителен директор на RSPH.

Лаци Грийн, влогър с 1.5 милиона последователи в You Tube смята, че социалните мрежи драматично са променили начина, по който хората се социализират:

„Тъй като платформите като Instagram и Facebook предлагат различни версии на хората, които познаваме и на света около нас, е лесно да се изкриви перспективата ни за реалността“.

RSPH призовава платформите на социалните мрежи да подчертаят кога снимки на хора са били манипулирани дигитално и да въведат предупреждения при по-често използване на този вид медии.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This