NewClients

Да си признаем честно – много от потенциалните клиенти кликват върху продукти, проверяват оферти, но след това напускат сайта без да са направили покупка. Според анализ на Baymard средно 70% от интернет потребителите изоставят пълни колички.  Същевременно някои клиенти ще решат да купят продукт веднага, а други ще се завърнат след дни, а понякога – след месеци. Умението да таргетираш всички тези различни групи по много и различни критерии е един от най-ключовите фактори в маркетинга, ориентиран към резултати.

Професионалистите в електронната търговия ползват ретаргетинг решения, за да открият най-добрия подход за бизнеса си. Но кои показатели се следят по време на кампаниите? И в кои си заслужава да се инвестира?

Да подобриш ретаргетинг кампаниите си е упражнение, което изисква много повече от статистика – трябва да откриеш кой показател е най-ключов за твоите онлайн активности.

Ето списък с онези, които ние намираме за най-ключови…

#1 Винаги сегментирайте потребителите

Да планираш рекламни активности за повече конверсии е миниатюрна част от ретаргетинга. Успешната кампания е тясно свързана с разработка на уникално изживяване на всеки отделен клиент – потенциален и съществуващ. Което позволява и точно изчисление на потенциала на всеки потребител. Дали е купувал нещо преди? Дали просто гледа?  Дали посещава сайта за първи път? Това са задължителни въпроси за една добра оптимизация.

Важно е също така да различаваме посетителите, пазаруващите и купуващите, както и различните видове потребители от тези категории. И колкото по-дълбок анализ на тяхното поведение правим, толкова по-голям шанс ще имаме да таргетираме отделните правилни послания към точните хора.

#2 Проверявайте резултатите на всеки текст и визия

Маркетинг експертите знаят, че един средностатистически потребител вижда по около 5000 реклами на ден. С подобна наситеност, ние ставаме глухи и слепи за банерите и просто не забелязваме повечето съобщения, особено ако от известно време сме ретаргетирани от дадена марка.

С един по-подробен анализ на текстовете и визиите обаче би могла да се измери ефективността на всеки банер в кампанията. И това е особено полезно, ако се провери във всеки отделен сегмент потребители.

#3 Разгледайте отблизо устройствата

Ако целта ви е да стигнете до потенциални клиенти, където и да са те, добре е да помислите в ретаргетинг компаниите си за едновременно ползване на няколко платформи. Според GlobalWeblindex типичният дигитален потребител днес притежава 3.64 свързани с мрежата устройства. За да използваме максимално добре всеки канал обаче, трябва да се следят резултатите от всяка категория устройства и всеки тип показатели – конверсии, кликове и др.

#4 Измервайте приноса на различните канали

Анализите на RTB House показват, че ретаргетингът в социалните мрежи и традиционните канали работи по-добре в комбинация, отколкото поотделно. В комбинация с обичайна RTB кампания социалните медии правят по-голяма видимостта, а традиционният ретаргетинг превръща тази видимост в действия.

За да оптимизираме ретаргетинг кампаниите си е необходимо да сме сигурни, че данните които получаваме са разделени по канали като например Facebook, Instragram или In-app реклами. Сравнявайки креативите използвани във всеки отделен канал ни помага да видим кои са постигнали най-добри резултати.

 #5 Прицелете се в географски локации

Важно за оптимизацията е да знаем кои са географските локации, където се представяме най-добре. Клиентите от различни сфери реагират на рекламите по различен начин. Някои искат да купят продукти, а други не проявяват интерес към обявите. Добрата стратегия е да се провери как определени банери работят в даден географски регион, за да елимитирате или повторите ретаргетинг тактиките си локално.

***

Автор: Каталин Емилиан, регионален директор за България и Румъния на RTB House – технологична компания, която предлага модернистични ретаргетинг технологии за най-големите търговски марки в над 100 световни пазара

Pin It on Pinterest

Shares
Share This