Untitled-1

Mac OS X, е операционната система на Apple, създадена за да управлява Macintosh компютрите. Но предполагам вие знаете вече това, след като най-вероятно пред вас стои новият ви Mac, и тъй като за първи път ще се потопите в тази среда, сте стигнали до това ръководство, което да ви помогне на тази импровизирана първа среща.

Mac OS X (чието име скоро ще бъде променено на простичкото macOS) е операционна система с неограничени възможности. В следващите редове ще се запознаем с интерфейса, основните настройки и някои функции, които ще ви позволят да вършите ежедневните си задачи.

Към момента на написването на това ръководство, последната актуална версия на Mac OS X e 10.11.5 и носи кодовото име El Capitan. Apple промени изцяло дизайна на операционната си система с пускането на Mac OS X 10.10 Yosemite, което беше през октомври 2014г. Последната версия (10.11) донесе много подобрения по стабилността и сигурността на операционната система.

Операционната система от своя страна идва с набор от инсталирани приложения, благодарение на които можете да вършите по-голямата част от задачите си, без да се налага да инсталирате допълнителен софтуер. Имате браузър, e-mail клинет, офис пакет и плеъри за музика и филми. Разбира се всичко, което ви трбява може да бъде допълнително свалено и инсталирано. Как става това, ще засегнем в друга част на това ръководство. Оу, да. И още нещо:

Kreativen.com ви съветва две неща:

4-512

Първо: Забравете за антивирусни програми!

Второ: Забравете за изречението „Ама то на Windows беше по този начин“! Колкото по-бързо свикнете с мисълта, че това са две коренно различни системи, толкова по-бързо ще се научите да работите с Mac (и сигурен съм, няма да искате и да чуете за друго).

Когато пуснете за първи път своя Mac, ще видите десктопа и двата основни елемента:

 • Menu Bar
 • Dock

Menu Bar:

1MenuBar

Menu лентата е разделена на три. Първата част е Apple менюто (иконката с ябълката) и е мястото, от където можете да извикате информация за компютъра, да заредите системните настройки и да изгасите/рестартирате компютъра.

Втората част на Menu лентата ви показва коя програма е активна в момента и какви са нейните менюта. На примерната снимка е стартирана програмата Pages (програмата на Apple за текстообратботка) и нейните менюта.

Третата част е системна. Там ще видите са настройките на безжичната мрежа, смяна на езика на въвеждане, процените на батерията (ако сте с лаптоп), час и дата.

2MenuBar

Dock:

3Dock

Dock-ът е мястото на което се намират иконите на програмите, които можете да стартирате. Можете да промените размера му, както и да прибавяте и махате приложения, според вашите предпочитания. В десния край на Dock-a, ще видите една тънка черна, разделителна линия. От дясно на нея можете да добавите директории Музика, Снимки, Видео, Сваляния или всичко, което искате да бъде на един клик разстояние. Последната икона на Dock-a  e Контейнера за отпадъци, което си е чисто Кошче за боклук. Какви са подробните настройки на Dock-a ще разберете в следващите редове, които ще засегнат системните настройки.

Винаги, когато съм обучавал хора как да работят с Mac OS X, първото нещо, с което съм ги запознавал са System Preferences/Системни настройки. Ще ме попитате защо? Защото според мен е най-логично първо да настроите системата според нуждите си, чак след  това да започнете работа.

System Preferences:

4SysPrefs

 

Системните настройки можете да стартирате от иконата на Dock-a или от Apple менюто (Ябълката горе вляво) и оттам избирате System Preferences.

Ще се опитам максимално подробно да ви обясня всяка една категория и настройки към нея. Започваме…

General:  Тук може да:

 • настроите цвета на Бутоните, Менютата и Прозорците. Може да избирате между Син и Графит.
 • да направите Menu Bar-a и Dock-a черни и/или автоматично да ги скривате.
 • изберете цвят на селектираните файлове.
 • изберете големината на иконите в страничната лента на Finder-a (за нея малко по-късно).
 • изберете начина, по който се показва лентата, с която движите прозореца нагоре/надолу. Опциите са: автоматично при движение на мишката, само при скролване или винаги.
 • изберете, когато натиснете на скрол лентата, дали да минава на нова страница, или да отива там, където е натиснато с мишката.
 • да изберете кой е браузъра, с който ще се зареждат уеб страниците.
 • изберете дали системата да ви пита, дали да запазва промените при затваряне на документи.
 • изберете дали при излизането от програмата прозореца да се затваря. Ако тикчето на опцията (close windows when quitting app) не е сложено, когато затворите програмата и след това я отворите, тя автоматично ще ви зареди последния прозорец, с който сте работили.
 • изберете колко на брой от последните ползвани файлове да бъдат показани.

5General

Desktop & ScreenSaver: Тук можете да:

 • изберете тапет за вашия десктоп.
 • изберете скрийнсейвър и времето за което той да стартира.

6Desktop

Dock: Тук можете да:

 • изберете големината на Dock-a.
 • изберете дали иконите, които показвате да се уголемяват (маркирайте Magnification и просто вижте какво се случва с иконите на Dock-a, когато посочите върху някоя от тях с мишката).
 • изберете позицията на самият Dock: Ляво, Долу, Дясно.
 • изберете ефекта, с който прозорците ще отиват в Dock-a.
 • избете какво да прави прозорец, когато натиснете два пъти с мишката върху сивата лента в горната му част: да се разширява на цял екран или да се скрива долу.
 • минимизирате прозореца в самата икона на програмата.
 • изберете анимирано отваряне на програмите.
 • изберете дали автоматично да се скрива и показва Dock-a.
 • изберете дали да има индикатор на отворените програми. Това представлява малка черна точка под всяка икона.

7Dock

Mission Control: Това е мястото, къде след натискането на един бутон от клавиатурата или движение (жест) с тракпада, можете да видите всички отворени прозорци в момента. Настройките са доста и можете да ги разгледате чрез пробване. Но, за да добиете представа, може да отворите няколко прозореца, да кажем Contacts, Address Book и Safari (всички ги има в Dock-a) и след това да натиснете F3 от клавиатурата.

8Mission

Language & Region: В тази секция може да промените регионалните настройки, езика на менютата и диалоговите прозорци и форматите на датите, часовете и валутите. За съжаление все още няма езиков пакет на български, който да ви преведе системата. Най-близкият език, с който може да се задоволите е руския. Също така може да изберете с кой ден да започва седмицата в календара и да добавите българска фонетична клавиатура (как става това ще засегнем в отделно ръководство).

9Language

Security & Privacy: Настройките на сигурността и поверителността са разделени на четири подкатегории:

 • General: Тук може да сложите парола на потребителския акаунт. Да изберете интервала, след който ще ви бъде потърсена паролата, ако компютърът заспи или е включен скрийнсейвър. Можете да сложите съобщение, което да се показва, когато е заключен екранът и да премахнете автоматичното логване в акаунта, което ще рече, че ако е маркираната опцията Disable automatic login, всеки път когато стартирате компютъра, ще трябва да пишете потребителското име и парола. Също така можете да изберете, кои програмите да бъдат инсталирани на компютъра ви. Съветваме ви да изберете Anywhere, което ще ви даде възможността да инсталирате всякакъв софтуер.
 • FileVault: Ако държите на сигурността, можете да енкриптирате целия диск. По този начин можете да сте сигурни, че никой няма да може да се добере до информацията ви. По-подробно описание на FileVault ще засегнем в следващо ръководство.
 • Firewall:  Предполагаме, че всички знаете какво представлява огнената защитна стена. На базата на ваши предпочитания, тя блокира входящи връзки към компютъра ви.
 • Privacy: Тук можете да видите всяка една програма, до коя част или приложение на компютъра ви желае да има достъп и съответно да го разрешите или забраните. Пример: Картите (Maps) и Времето (Weather) се нуждаят от достъп до локализациите, за да могат да ви позиционират правилно или да ви дадат прогноза за времето на базата на това, къде се намирате.

10Security

Spotlight: Много хора обичат да наричат Spotlight „лупичката“ и това е така, защото иконката й в Menu Bar-a е лупичка. Това обаче е мощен инструмент, който може освен да търси абсолютно всичко на вашия компютър, също и да ви дава предложения за интернет търсения, програми от магазина App Store, филмови и шоу програми и още много други неща. Търсачката е разделена на две секции:

 • Search results: Избирате в кои категории да търсите.
 • Privacy: Избирате местата, в които Търсачката да не поглежда, като това могат да бъдат отделни директории или цели дискове.

11Spotlight

Notifications: Известията също са една прекрасна опция, която ни предоставя Mac OS X. Всяка една програма може да ви показва известия в горния десен ъгъл, като по никакъв начин не нарушава работата ви. Настройките ви позволяват да избирате от колко до колко часа да НЕ получавате известия, или по какъв начин да ги получавате. Центърът за известия (Notification center) също ще бъде засегнат в отделна глава.

12Notiff

CDs & DVDs: Настройте как да реагира компютърът при слагане в оптичното устройство на: Празен CD или DVD, или дискове с музика, филми и видео.

13CDs

Displays: Променете осветеността на екрана (ръчно или автоматично), или сменете разделитената способност на екрана. Също така, ако ви е нужно, можете да изберете и цветови профили.

14Displays

Energy Saver: Избирате времето, след което компютърът и дисплеят да заспят. Ако работите с латоп, имате опцията да настроите при включено зарядно, или работа на батерия.

15Energy

Keyboard: Настройките на клавиатурата също са доста и за това на тях също ще отделим отделно и подробно ръководство. Общият поглед на четирите секции е следния:

 • Keyboard: Настройвате колко бързо да се повтаря символ, след като клавишът е задържан натиснат и колко време след натискането, да се случи това. Настройвате дали F1 и другите бутони да реагират със специалното им предназначение (контролиране на звук и осветление), или да реагират като нормални F (функционални буотни).
 • Text: Тук можете да настройте определени изречения с шорткъти. Примерът, който е даден е с „On my way!“. Когато напишете оmw и натиснете интервал, автоматично се изписва изречението. Също така от тук можете да изключите и автоматичната корекция при писане.
 • Shortcut: Настройте клавишните комбинации.
 • Input sources: От тук добавяте език за писане на клавиатурата. Натиснете + изберете Bulgarian и воала! – вече може да пишете на български.

16Keyboard

Mouse: Ако използвате Magic Mouse или Mighty Mouse, тук ще можете да настроите бутоните и жестовете.

17Mouse

Trackpad: Също като при мишката, ако ползвате тракпад, ще можете да настроите бутоните и жестовете.

18Trackpad

Printers&Scanners: Добавете и настройте вашия принтер.

19Printers

Sounds: От този панел можете да настроите системните звуци и вградения микрофон на вашият Мак.

20Sounds

iCloud: iCloud е облачната услуга на Apple. Тя ви позволява да съхранявате вашата информация на облака и да я синхронизира с останалите си Apple устройства. Снимки, поща, контакти, календари, римайндъри, бележки. От този панел можете да настроите и Find my Mac, опция, която ви позволява при отраднат или изгубен компютър да го проследите през www.icloud.com и да го заключите дистанционно, или да изтриете цялата информация. iCloud също е доста обширна материя, която ще засегнем в отделна статия.

21iCloud

Internet Accounts: Имате поща в Google, Facebook и Tweeter? Или пък може би ползвате Vimeo или Flickr? Всички ваши акаунти може да настроите тук. След това споделянето на информация с любимите ви хора, или с приятелите в социалните мрежи става с 2 клика на мишката.

22internet acc

Extentions: С настройките на тези разширения можете да добавите допълнтелна функционалност на приложенията, както и на самият Finder. Също така може да добавяте различни приложения в Share меню-то, което се появи след като натиснете с десния бутон на произволен файл. Например: Имате текстов документ, който искате да изпратите на пощата на ваш колега. Натискате с десния буотн върху него, избирате Share, след това Mail и документът е автоматично прикачен в писмото.

23Extentions

Network: Тук се намират настройките на безжичните и кабелните мрежи. Мак адреси,  TCP/IP, DNS, Proxy сървъри.

24Network

Bluetooth: Добавяне и премахване, както и настройката на блутут устройствата, вързани към лаптопа или компютъра (като например мишки, клавиатури, тракпад), стават от този панел.

25BT

Sharing: Този панел ви позволява да настройвате споделянето от и към компютъра. Можете да споделите по мрежата директория, принтер, интернет и дори екрана. Споделянето може да стане и с други потребители на самия компютър.

26Sharing

Users & Groups: Тук можете да добавите нов потребител на системата, като изберете от 4 типа: Стандартен (Standard), Администратор (Administrator), Акаунт с потребителски контрол (Managed with Parental Control) и Потребител, който може да вижда само споделени файлове (Sharing Only). Можете да изберете кои програми да стартират заедно с компютъра и още няколко допълнителни опции.

27Users

Parental Control: Като всеки един родител (а ако желаете да настройвате този панел, значи вече сте, и в такъв случай честито!) и вие бихте желали вашето дете да има приятно и най-вече безопасно прекарано време на вашия Мак. Чрез панела Parental control (Родителски контрол), може да настройвате, преглеждате и контролирате времето, което детето прекарва на Мак-а, сайтовете който разглежда, хората, с които общува и програмите, които ползва.

28Parental

AppStore: AppStore е магазина за приложения на Apple. От там може да свалите хиляди програми и игри за вашия компютър. Що се отнася до настройките, тук може да изберете дали обновяването на програмите да става автоматично, дали да сваля програмите, инсталирани на друг компютър със същия акаунт и през колко време да ви търси паролата за магазина. Все полезни неща.

29AppStore

Dictation & Speech: Включвайки тази опция, можете да диктувате винаги (на английски или някой от основите поддържани езици), когато имате нужда да напишете някакъв текст. Изключително удобно за чат и писане на електронни писма.

30Dictation

Date&Time: Изберете автоматично или ръчно сверяване на датата и часа, часова зона и начинът, по който виждате часовника в Menu лентата.

31Time

Startup Disk: Ако имате инсталирана друга операционна система на друг дял/диск, оттук можете да изберете, коя система да стартира автоматично, при пускане на компютъра.

32Startup

Time Machine: Time Machine ви позволява да имате резервно копие на вашата система на външен харддиск. Това ви позволява, ако сте изтрили файл преди 5 дни, но днес той ви трябва, да влезете в настройките на Time Machine и да си възстановите това файлче. Хубаво е да се знае, че приложението е настроено да трие последните бекъпи, когато външният диск се напълни до краен предел.

33Time machine

Accessibility: Всеки Mac стандартно идва с голям набор технологии, които помагат на хората с различна степен на инвалидност, да използват максимума от моща на операционната система. Четене на текста от екрана, увеличаване на шрифта и диктуване и уголемяване курсора на мишката са само част от функциите.

34Accessibility

В общи линии това са първоначалните настройки, които можете да направите и които да отговарят на вашите нужди. Разбира се има части от тях, на които ще трябва да отделим малко по-задълбочено внимание, но уверяваме ви, че и това ще стане.

Ако имате въпроси или искате да напишем статия за нещо конкретно не се притеснявайте да го споделите с нас.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This