windows-10

Преди по-малко от година Microsoft представи нова версия на Windows платформата си, наречена Windows 10S, която беше любопитна още от самото си начало, защото беше предназначена да се конкурира с Chrome OS на Google, която продължава да заема значителни позиции на важни пазари, като образованието. Windows 10S е нещо като Lite версия, която е в състояние да изпълнява само приложения, изтеглени от Microsoft Store и беше предназначена да задвижва лаптопите с по-ниска цена, а срещу такса от 50 долара, можеше да се превърне в пълноценна Windows 10 версия.

Всъщност това беше прекрасна идея, но наблюдателите на пазара останаха скептични от самото начало, а сега тази им позиция се оправда, след като гигантът потвърди, че спира Windows 10S и го заменя с нов Windows 10 S Mode. Съобщението беше изпратено до редица производители на лаптопи, сред които Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung и Toshiba, подписали договори за устройства, работещи с тази версия на операционната система. Този ход ясно показва победата на Google в ключовите региони, благодарение на лъскавите ултра-достъпни лаптопи Chromebook, предлагани от партньорите й. Според някои оценки, Chrome OS вече притежава 60% от американския образователен пазар в клас К-12, което е изключително важно, защото броят на студентите нараства, а те използват Chrome вместо Windows и е много вероятно да продължат да го правят и след като завършат образованието си. Дори и потребителите, които предпочитат лаптопи от висок клас, могат да се обърнат към тази операционна система, благодарение на Google Pixelbook. Изглежда идеята на Microsoft не беше сполучлива и компанията ще търси ново решение с Mode версията на операционната си система, която ще бъде включена в Windows 10 Home, Enterprise и Pro вариантите, докато администраторите ще могат да заключват устройствата към нея от настройките. Данните за този проект все още са оскъдни, но тя ще гарантира ефективност и ниска степен на трудност, според поста на Джо Белфиоре в Twitter:

Според последните слухове, Microsoft планира и да премахне платената схема за ъпгрейд за някои собственици на Windows 10S, които искат да преминат към стандартната версия.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This