tablet-pc-528464_640

През годините Microsoft Office се превърна в еталон за офисни приложения и дори конкурентните програми и офис пакети често се позиционират като алтернативи на него. Както вероятно всички знаят, това е пакет от приложения за офиса, предназначени за операционните системи Microsoft Windows, macOS и други. Сред тях най-известни са текстовият редактор Word, програмата за таблици Excel и тази за презентации – PowerPoint.

Office беше представен за първи път от Microsoft през 1989 г. във версия за Mac OS, и във версия за Windows през 1990 година. MS Office 2019 включва Microsoft Word, Microsoft Excel и Microsoft PowerPoint. Отделно от нея съществува и „Pro“ версия, която включва също Microsoft Access.

Последните версии на пакета са Office 2019 и Microsoft 365. Първата се предлага като еднократна покупка. Т.е потребителят заплаща еднократна, предварителна цена и получава приложенията на Office за един компютър. Това е възможно без значение каква операционна система използва – Windows или Mac. Минус е, че тук няма опции за ъпгрейд, което значи, че ако потребителят иска нещо повече, трябва да закупи следващото основно издание.

Microsoft 365 действа на абонаментен принцип и включва най-добрите и актуални функции за съвместна работа в една безпроблемна, интегрирана среда. С него потребителят получавате най-новата версия на приложенията на Office, като Excel, Word, PowerPoint и Outlook и винаги ще получава най-новите функции, нови инструменти, актуализации на защитата и корекции на грешки. Потребителите на PC получават и Access и Publisher.

Освен това имат и допълнително онлайн място за съхранение и функции, свързани с облака, които позволяват работа съвместно по файлове в реално време. Благодарение на абонамент ползвателите имат най-новите функции, корекции и актуализации на защитата, заедно с постоянна техническа поддръжка без допълнителни разходи. Те могат да плащат за абонамента си на месечна или годишна база, а планът за Microsoft 365 Family позволява абонаментът да бъде споделен със семейството до 6 души и ползване на приложенията на много компютри PC/Mac, таблети и телефони.

Новината, която дойде от Microsoft само преди дни е, че компанията ще пусне нова версия на Microsoft Office през втората половина на 2021 г. Информацията за това обаче е доста лаконична и неясна, всичко, което става ясно и се потвърждава е, че новите версии на Office са подходящи и за Windows, и за Mac. Очаква се наследникът на Office 2019 да се нарича Office 2022.

По всичко личи, че от Microsoft са решили да разширят възможностите за заплащане, както и да направят новия офис пакет още по-достъпен. Затова и от компанията обещават на своите потребителите да могат да купят офис пакета с еднократно плащане. Така се увеличава изборът за клиентите на решението и реално ще отпадне нуждата от традиционната месечна такса за абонамент към Microsoft 365.

В момента Office 2019 се предлага с доста приложения, включително Word, Excel, PowerPoint, Outlook и Skype за бизнеса, а очакванията са и предстоящата вечна версия на Office да има подобно предложение.

Понастоящем Microsoft не споделя подробности относно цената, точната наличност или името на следващата версия на Office.

Все пак за компанията е много по-добре неговите потребители (физически лица, бизнеси, образователни институции, държавни учреждения) да имат годишни планове и такси, затова най-вероятно това ще остане че те правят всичко възможно, за да го продължат и в новата версия.

Но Microsoft също така знае, че има много клиенти, които се противопоставят на постоянните промени в софтуера на Office и текущите разходи по годишните планове. Те имат интерес да пускат нови планове, при положение, че има и търсене. В случай, че Microsoft спрат и фиксираната цена за пакет, това може да накара много потребители да се откажат.

Дали новата версия ще бъде Офис 2022, независимо, че ще излезе през втората половина на 2021 г.? Ако това е името, в случая е по-скоро маркетингов трик. Име „Office 2021“ рискува потребителите да приемат, че е „стар“ само няколко месеца след пускането му.

Така че остават много неизвестни около следващия Microsoft Office – той все още си няма име, не е ясна цената му, нито пълния списък с функции. Известно е обаче, че той ще бъде достъпен за персонални компютри и Mac, както и че ще има редица нови възможности, които ще улеснят работата с офис приложенията. Дата на пускане ще бъде в шестмесечния прозорец в края на 2021 година. Тепърва ще очакваме и повече нова информация за най-популярния офисен пакет.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This