nokia_logo_with_android

Nokia, която някога беше безспорния лидер сред производителите на мобилни телефони, но изгуби славата си след възхода на Android и iOS, сега се опитва да възкръсне като „феникс от пепелта“. След като марката е притежание на HMD и навлиза на пазара на Android устройства, тя обещава да привлече потребителит като се превърне в новия Nexus.

По време на MWC 2017 Nokia представи официално своиите три Android смартфона – Nokia 6, Nokia 5 и Nokia 3, като безспорния флагман сред тях е Nokia 6, със своя 5.5 инчов 1080р дисплей, процесор Snapdragon 430, 3 GB оперативна памет и 15 мегапикселова основна камера, а останалите две устройства се нареждат в по-ниския клас, но и трите смартфона се отличават със сравнително ниската си цена, като Nokia 6 струва около 243 долара.

Това, което отличава трите телефона от масовката е чистият Android 7.1.1 Nougat, с който работят и Nokia може да получи само поздравления за това си решение. HMD обаче няма намерение да спре до тук.

Android обикновено се свързва с думта „фрагментация“, поради хилядите производители и смартфони, използващи операционната система, а версиите й варират, като в голяма част от случаите устройствата нямат голям шанс за бъдещи актуализации. HMD знае това и според Пер Екман, вицепрезидент на компанията за Близкия Изток и Африка, тя ще се опита да осигури бъпрзина на ъпдейтите, подобна на тази при Nexus устройствата на Google, поддържайки същевременно ниските им цени.

Една от основните причини, поради които потребителите не успяват да получат своевременно акуализациите са тежките модификации на софутера, налагани от различните поризводители, чиято цел е да ги открои на пренаситения пазар. Така важни кръпки за сигурността и нови версии, имат нужда от повече време, за да бъдат тествани и предложени на потребителите, което е неприемливо.

Поддържането на Android във вид много близък до чистия, ще позволи на Nokia да намали количеството на вътрешните тестове, които новите версии изискват и времето, за което те достигат до клиентите. Това наистина звучи окуражаващо и би било интересно да проследим как компанията ще се справи с предизвикателствата в действителост. Ако тя успее да го направи, това ще й гарантира голям успех сред потребителите и ще върне отново старата слава на марката.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This