Остават броени дни до WordUp! Conference 2013 – събитието, което ще събере WordPress ентусиасти, блогъри и разработчици на едно място в събота, за да поговорят за любимата си система за управление на съдържанието.

Свързахме се с Пламен Петров от блога „Блогатство“ – един от лекторите на WordUp!, за да разкаже повече за блогването, WordPress и бъдещите си планове.

Представи се с няколко думи.

Мога и само с две думи: професионален аматьор.

Считам себе си за такъв, не само защото у нас обикновено никой не работи това, за което е учил, а поради неоспоримия факт, че „Титаник“ е бил построен от професионалисти, а Ноевия ковчег – от аматьори“ (не ми е известен истинския автор на това прозрение – иначе бих го цитирал с удоволствие).

Обичам да занимавам света със себе си и от няколко години го правя предимно чрез собствения си блог – Блогатство.

Любовната ти история с WordPress?

Преди време, всъщност, работих предимно с Joomla. Някой (само да си спомня кой беше тоя мръсник!) ме излъга, че щом ще ставам блогър – трябва да ползвам задължително WordPress. И аз взех, че му повярвах… и сега си нося последствията…

[cquote]WordPress е лесна, гъвкава и надеждна[/cquote]

Ако говорим сериозно, WordPress ме спечели с това, че е доста лесна за работа платформа и е достатъчно гъвкава и надеждна – поне за моите нужди. Винаги съм считал, че софтуера и хардуера са само инструменти. Чрез които човек може да изразява себе си. Както чука или длетото – ако си скулптор, примерно…

Какво си подготвил за WordUp?

Не обичам да издавам предварително тайните си. Като му дойде времето…

Е, добре – ще пооткрехна малко завесата. Ще говоря за това как може да сте най-големия бог на WordPress – и въпреки това блога (или сайта) ви да е интересен само на вас… и баба ви, да речем.

[cquote]Искам да разбия илюзията, че трябва да си носител на нобелова награда, за да създаваш добро съдържание онлайн[/cquote]

По-точно – ще говоря как да избегнете това. Който дойде на събитието – ще научи и останалото.

Искам да разбия глупавата илюзия, че за да създаваш добро съдържание, трябва да си поне носител на Нобел за литература. Няма такова нещо! В писането – както във всеки занаят – си има прости правила. И като всяка човешка дейност, може да бъде извършвана по-ефективно. Когато спазваш правилата…

А какво готвиш в близко бъдеще?

Пак ме хващате натясно – не обичам да казвам „Хоп!“ , преди да съм скочил, а проектът, върху който работя в момента е в доста начална фаза.

Ще издам само, че става въпрос за блог, в който ще става въпрос за блогването (тоест, всичките тези правила и съвети, за които ще стане въпрос накратко в лекцията ми – там ще бъдат обсъдени малко по-нашироко).

Бидейки (освен всичко друго) и финансов консултант, подготвям и един образователен блог на тема как да УМНОжаваме парите си… но той ще види бял свят може би чак наесен.