sharknado3

Не мисля, че има маркетолог, който може да си припише логична релация от страна на брандинг, когато става дума за филм относно торнадо от акули, минаващо през източното крайбрежие на САЩ. Дотук и аз бях без думи…

1.5 милиарда импресии в Twitter…

… за една вечер…

Да, това е Sharknado 3: Oh hell no! – филмът, който не сте гледали, не ви препоръчвам да гледате, но който постави новите рекорди във франчайзинга, от който можем да научим как се прави newsjacking! *

Смятам обаче, че това е филмът, който си заслужава да бъде гледан от чисто маркетингова перспектива. Готови ли сте за акули? И казвайки акули, съвсем не се шегувам – защото аз бях удивен от имената, които ще спомена по-долу и от способността на тези хора да направят подобен филм толкова вирален, колкото ние не успяваме да направим най-удивителните ,,произведения на съвременния свят“.

Факти преди торнадото с акули да удари Америка за 3-ти път

Искам да ви спомена тези факти, преди да сте се отказали да прочетете статията, която може и да преобърне вижданията ви:

– Sharknado 3 е сред най-очакваните филми на годината, или поне според създателя на едни от големите ветерани в пространството на дигиталните медии – BRaVe Ventures

– Втората част на поредицата е била сред топ 10 тенденции в Twitter за 2014. А социолозите са я определили като ,,културен феномен“.

– И не на последно място, не забравяйте тези 1.5 милиарда импресии за една нощ!

Да целунеш акулата

С други думи, Sharknado 3 са се справили толкова добре с публикациите в социалните мрежи, че виралността им идва от всички брандове, които са се опитали да се качат на торнадото със свои постове, рефериращи към филма. Кои са тези марки ли? Повярвайте ми, и аз бях учуден, когато разбрах, че сред тях са Victoria’s Secret.

Някак си не асимилирах летящите акули и с бранда Doritos или козметичната линия Benefit cosmetics.

Самоиронията

Когато правиш нещо подобно, трябва да си абсолютно наясно с едно – продуктът ти не просто не струва, той е отвъд възможностите на словото в тази категория. Няма смисъл да се опитвате да покажете колко скъп и невероятен филм сте заснели и да се чудите как да стигнете до частта с торнадото с акули, единствената част във филма. 

Ако маркетинговият екип зад Sharknado 3 се бе опитал да направи каквото и да било различно от самоиронията, мисля, че всички знаем, че никога нямаше да стигнат до тук!

А когато говорим за самоирония, определено трябва да разгледате всички, които участват във филма. Списъкът е огромен. ,,Нито една публична личност не може да сгреши, когато скочи в пространството на виралното. Някои смекчават имиджа си, показвайки своя различна страна, а други просто търсят още повече популярност“ , коментира маркетинг експертът Брад Филипс.

И може би е прав. Това, което искам да ви издам, за да съм сигурен, че ще погледнете списъка на участващите във филма, е, че Джордж Р. Р. Мартин бива изяден от триглава акула, просто като реванш за феновете, плакали за Джон Сноу, Нед Старк, Кейтлин, Роб, Робърт, Станис, Ренли, Дрого, Мирцела, Оберин, Санса, Тивин, Шае, Игрит, Емон, Шийрин Баратеон (дъщерята на Станис), Баристан Селми, Джоджен Рийд, Рос (компаньонката, която Джофри закова за леглото с арбалет и която всички харесвахме), Йорен, Лейди (вълкът на Санса) и всеки друг, който съм пропуснал – в това число не влиза Джофри.

1 + 1 = 2…

Или с други думи, спечели си колкото можеш повече организации, готови да се присъединят в промотирането, просто заради идеята. Тук определено Sharknado 3 ще ви изненада, ако досега не го е сторил. За мен те са шампиони в тази категория, предвид продукта. NASA и Американският Червен кръст са само част от организациите, присъединили се към този наистина „социално-културен феномен“.

А вярвате или не, вече всички питат: ,,Ще има ли Sharknado 4?”. И отговорът е ,,Да!“

Аз очаквам с нетърпение колко още може да се разрасне този ,,филм‘‘, а вие, ако сте любители на екстремното, можете да го изгледате!

 


*Ако все още не сте запознати с новите понятия в сферата, newsjacking означава внедряване на бранда в ежедневните новини.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This