img

Делото, заведено през 2012 година срещу Twitter, Instagram, Foursquare, Kik, Gowalla, Foodspotting, Yelp и Path по обвинение в нарушаване неприкосновеността на личния живот на потребителите е на път да приключи със споразумение за общо 5.3 милиона долара. В него се визира функцията на някои iOS приложения за намиране на контакти Find Friends, която позволява след първоначалното им изтегляне, бързо и лесно да се открие кой от контактите в iPhone го използва.

Делото е заведено от група недоволни потребители, които обвиняват Apple и компаниите стоящи зад тези приложения, в нарушаване неприкосновеността на личния им живот за това, че никой не ги е информирал, че списъците им с контакти ще бъдат прехвърлени и записани на фирмените сървъри. Тези 5.3 милиона долара ще бъдат изплатени на потребители, използвали посочените апликации между 2009 и 2012 година.

В продължение на пет години компаниите се опитваха да оспорят обвиненията като докажат, че Find Friends никога не би могла да работи без списъците с контакти да се съхраняват на сървърите. В отговор на това обаче съдът постанови, че дори и да е така, потребителите е трябвало да бъдат уведомени предаврително за този факт.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This