twitter

Facebook вече го направи, You Tube също, сега е ред и на Twitter. Да, става въпрос за олекотена версия на платформата, която би улеснила потребители с по-малък пакет данни и по-слаб трафик. Още през април, мениджърът на Twitter, Патрик Траубер, публикува в блога информация за дебюта на Twitter Light, като го описа като „ново мобилно уеб изживяване, което минимизира използването на данни, зарежда бързо връзките и е устойчиво при ненадеждна мобилна мрежа, като същевременно заемо по-малко от 1МВ на вашето устройство“.

Сега приложението вече се тества във Филипините и е предназначено за потребители, използващи Android 5.0 или по-висока версия на операционната система. Поддържа както английски, така и филипински език и може да се използва в 2G и 3G мрежи.

Филипинският пазар все още разполага с бавни мобилни мрежи, скъпи тарифни планове и устройства с малко вградена памет, а подобно приложение ще бъде добра възможност да се увеличи присъствието на Twiiter на него.

Самата апликация е под 3 МВ и има режим за пестене на данни и изтегляне само на изображенията, или клиповете, поискани от потребителите.

Всъщност докато смартфоните вече са навлезли на пазара, инфраструктурата остава стара, като 45% от мобилната мрежа е 2G. Като се има предвид и това, че броят устройства многократно превишава капацитета на мрежата, а Twitter Light е едно реално решение, тъй като не само изисква по-малко данни, но и обещава 30% по-бързо време за стартиране и по-бърза навигация в платформата. Потребителите все още ще могат да виждат основните компоненти на социалната медия, като feed, директни съобщения, туити и профили, ще получават известия и може би ще изпробват новия нощен режим на Twitter, който намалява използването на данни с до 70%. Приложението ще поддържа и офлайн сесии, когато връзката е неподходяща.