След подгряващата кампания, която продължи около една седмица, Twitter днес пусна собствената си услуга за откриване и слушане на музика, наречена Twitter #Music. Приложението за iOS вече е достъпно в App Store на Apple, но все още липсва информация кога ще се появи версията за Android. Потребителите на социалната мрежа могат и да използват обикновен браузър през music.twitter.com.

„Днес представихме Twitter #Music, нова услуга, която ще промени начина, по който хората откриват музика, базирана на Twitter. Тя използва активността в Twitter, включително туийтовете и популярността им, за да открие както най-популярните парчета, така и изгряващите артисти.“ – пише в блог пост на компанията.

Twitter #Music е лесен и интуитивен за употреба. Имате четири музикални табове на ваше разположение: за популярни, нови, препоръчани песни, както и плейлист с текущата ви селекция от музика. Всичко в него е фокусирано върху социалните елементи на Twitter – когато заредите профил на даден артист, примерно Лейди Гага, ще видите и профилите на онези музиканти, които тя следва.

В партньорство с iTunes, Spotify и Rdio

За да използвате Twitter #Music, ще ви е нужен профил в iTunes, Spotify или Rdio. Като потребител на последните две услуги, ще получите пълен достъп до песните в цялостния им вариант. Ако ползвате iTunes, обаче, ще можете да слушате съкратени варианти на любимата си музика.

Услугата е първоначално достъпна за потребителите от САЩ, Великобритания, Канада, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия, като достъпът за останалите страни постепенно ще стане реалност. Twitter също така споменава за Android версия, вероятно в близко бъдеще.

Важна стъпка в борбата със Facebook

Интернет потребителите все повече разчитат на социалните мрежи, за да откриват нова музика и да споделят любимите си музикални парчета. Услуги като Spotify и Rdio позволяват на абонатите си да споделят песни и плейлисти във Facebook. Съвсем наскоро, социалната мрежа номер едно в света обнови стената с новини, за да направи откриването и споделянето на музика много по-лесно.

Twitter #Music е важна стъпка за Twitter в борбата за потребители срещу Facebook и в търсенето на по-висока ангажираност със сайта си сред своите потребители.