Tumblr са „изключително разочаровани“ от решението на Twitter

Tumblr е поредната компания, засегната от новите API правила на Twitter.

На популярната платформата за микроблогове се наложи да премахне Twitter от секцията си за намиране на приятели от социалните мрежи. Ето защо потребителите вече не могат да откриват свои познати от Twitter, които също ползват Tumblr, а само от Facebook и Gmail.

Мобилното приложение за снимки – Instagram, трябваше да премахне по същия начин Twitter от своята опция за откриване на познати през изминалия месец. Достъпът до нужната среда за разработка, която позволява тази функционалност, му бе отказан.

В свое официално изявление, Tumblr поставиха цялата вина за станалото върху Twitter:

За наша почуда, Twitter ограничи възможността на потребителите ни да откриват познати от Twitter в Tumblr. Предвид доброто ни минало със социалната мрежа, това решение е изключително неприятно (…) Бяхме радостни от желанието за взаимодействие на Facebook и Gmail, но действията на Twitter ни разочароваха.

Twitter все още не коментира ограничението за Tumblr, но коментара, който направиха за аналогичната ситуация със Instagram, вероятно е валиден и за този случай: „Разбираме, че има голяма стойност в данните от Twitter Follow Graph, но потвърждаваме, че те вече не са достъпни за Instagram.“

Очевидно някой от Twitter смята, че не си струва Tumblr да има достъп до информацията за последователи на всеки потребител. Нужно е да се посочи, че тези данни са сред най-ценната информация в социалната мрежа.

„Twitter бе повече инструмент, отколкото медийна компания. А днешната, социална медия Twitter прилича повече на Facebook, отколкото на стария Twitter. Това означава, че Twitter иска – нуждае се, всъщност – да контролира всеки аспект на преживяването в своята платформа. Това също така означава да прекрати достъпа до конкурентните компании като Tumblr. Ето защо Twitter промени правилата на играта за разработчици и външни приложения, използващи платформата.“ – коментира Мат Бучанан от BuzzFeed

Новите планове на Twitter са повече от ясни – социалната медия ще опита сама да пробие своя път до върха. Но дали ще успее или липсата на подкрепа от онези сайтове, които в началото спомогнаха нейното развитие, в далечен план ще доведе до нейния запад?