YahooИзглежда Verizon е новият собственик на Yahoo. Двете компании всеки момент ще обявят сключената за близо 5 милиарда долара сделка, според доклад на Recode, позоваващ се на анонимни източници. Това най-вериятно ще стане днес, преди обявяването на финансовите резултати за тримесечието във вторник.

Условията по сделката все още не са ясни, така както не става ясно и дали тя включва притежаваните от Yahoo петенти и недвижими имоти. Предстои и тя да получи одобрение от регулаторните органи. Новината е, че двете компании стигнаха до споразумение в търг, който Yahoo започна по-рано тази година и в който имаше още няколко заинтересовани участници.

Verizon е най-голямата телекомуникационна компания в САЩ, както и пионер в областта на интернет услугите. Yahoo е създадена през 1994 година, като една от първите справочници, помагащи на хората да се ориентират в големия избор нови сайтове. Славата й започна да избледнява през последните десет години, като конкурентите в лицето на Google и Facebook, привлякоха повечето потребители и рекламодатели. Мариса Майер е един от първите инженери на Google, тя се присъедини къмYahoo като изпълнителен директор през 2012 година, с надеждата да вдигне компанията на крака, но усилията й не дадоха особени резултати и инвеститорите поискаха прадажба.

С придобиването си от Verizon, Yahoo ще бъде поета от друг бивш служител на Google – Тим Армстронг, изпълнителен директор на AOL, придобита също от Verizon през 2015 година. Очаква се с тези покупки, Verizon да съзададе нова, комбинирана интернет група, обединяваща онлайн рекламните технологии и други ценни активи.

Предстои да видим дали Армстронг ще бъде по-успешен ръководител от Майерс. Двете компании все още не са направили своя официален коментар, но се очаква сделката да бъде обявена до часове.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This