Май и юни се оказаха интересни месеци за уеб обществото. Две от най-очакваните (поне от мен) събития тази година, Уеб Експо и SEO конференция 2010, се проведоха тогава. Изгледах интересни презентации, видях се с добри приятели от блогосферата и се запознах с много нови хора, с които досега съм общувал само онлайн.

И понеже не съм писал от половин календар в блога, реших че е крайно време да споделя лични впечатления и снимки от нещо актуално. Е, дори и да не владея честото писане, поне имам някакви дарби в самоиронията. Жалко че тя не винаги носи посетители.

На щанда на Mozilla България

Организацията на Mozilla у нас се поддържа и развива изцяло от доброволци. В духа на отворения код, който наистина харесвам, но не ползвам за всичко (просто защото не всяка отворена програма е достигнала нивото на платените си конкуренти), реших да помогна на Жоро за щанда.

За моя изненада той се оказа стар познат, който бе сам през целия ден. Събрахме се. Сутринта имаше много посетители, голяма част от хората на щанда бяха блогъри, които се отбиха да изразят кефа си от браузъра и мейл клиента с огън и гръмотевици в имената.

След обяд положението бе различно, в експозиционната зала се отбиваха не повече от петима човека на час.

Централата на Mozilla бяха пратили доволно количество рекламни материали, сред които лепенки, значки, плакати, гривни и дори детски временни татуировки, които се изчерпаха съмнително бързо. Моят лаптоп също бе маркиран с логото на Firefox, което искрено се надявам да не се изтрие със скоростта на фабричните лепенки, направени от привидно по-висококачествен материал.

За щастие и на пук на скуката от следобедната липса на оживление, се появи Марио Пешев. Негов бе постът за събитието, вдъхновил идеята ми да споделя няколко реда в сърдития от никакво авторско внимание Креативен. Марио посети някои лекции и се срещнахме по-късно, за да говорим за блогове, Париж, ресторанти и некачествените куриерски услуги в България на една маса в дъждовната градина на хотелския ресторант заедно с Майк Рам. Майк бе виновника за готиното събиране, понеже точно след затваряне на щанда, той ме срещна пред хотела и бързо се върнахме да направим традиционната блогърска сбирка.

На края хапнахме вкусно на уеб коктейла, проведен със завидна организация и учудващо добра кухня в края на събитието.

На някаква маса на SEO конференцията

Беше неудобно да седиш с широкоекранен лаптоп на седалка без приставка, докато не дойде Мартин Линков. Измислихме идеята да дръпнем два стола към единствената маса в залата, поставена в ъгъла точно до поносимо шумната тонколона и толкова нужните контакти за захранване. И така започна живото блогване в Маркетинг буркана. С дразнещо много за някои от последователите ми в twitter.com/dimnikolov бележки, започнах да документирам събитието.

Марто ми направи видео интервю по повод 5-годишнината на TechCrunch, а докато аз усилено блогвах на живо презентациите, той разглеждаше своята с лека сценична треска, която по-късно се оказа ненужна. Въпреки че стигнах навреме само за последните три лекции, останах наистина доволен и с видимо по-добро впечатление от миналата година.

Мартин Попов ни подсказа да си поставяме разумни цели и да измерваме успеха, вместо да харчим пари за лежерни онлайн кампании без никаква възрвръщаемост на инвестициите. Презентацията на Мартин Линков не бе от тези, които дават конкретни съвети, а от тези, които вдъхновяват. Жалко че в България рядко се изнясат повече като неговата. От презентаторска гледна точка, Марто Попов показа изключителна самоувереност, добър език на тялото и знание на презентацията си – наистина личеше, че се бе упражнявал продължително.

Междувременно отново се видях с Майк Рам, Марио Пешев, а се запознах и със Стефан Русев. На по цигара си припомнихме миналогодишния пек от миналата SEO конференция на терасата на Интер Експо Център и забелязахме, че тази година посетителите са много по-разнообразни. Преди беше тясно събиране на SEO-та и блогъри, където всеки познаваше всеки.

В традиция на блога ще приключа с това, че live блогването е страхотен начин да докарате нови посетители в уебсайта и да привлечете качествени линкове. В случая на Маркетинг буркан уникалните посещения бяха двойно повече от средното за месеца.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This