Миграцията от едит тип пермалинкове (структура на URL адресите) в друг може да бъде безпроблемна и изключително лесна, използвайки няколко тънкости на WordPress.

Както някои от вас забелязаха, линковете към всяка статия в блога вече не са kreativen.com/archives/123, ами kreativen.com/katerogia/ime-na-statiqta по SEO причини. Промяна, за която моят познат Майк ме подсети преди повече от година, но едва сега направих.

В тази статия ще споделя в подробности защо и как го направих.

Причините

Номер едно сред причините е Google. В блогосферата добре се знае, че правилната пермалинк структура допринася на оптимизацията за търсачки на блога.

Затова по-богатият на ключови думи вариант, който включва категорията и името на всеки пост, е най-подходящ избор. Но не всеки блогър мисли за това, когато създава своя блог, а когато се натрупа достатъчно съдържание една промяна на пермалинковете може да доведе до огромен брой 404 страници (няма нищо на този адрес) при влизане в блога през старите адреси.

Пречката

Креативен.ком има челни резултати, водещи към отделни статии, за разнообразие от ключови думи и фрази.

Но след промяна на пермалинковете през Settings >Permalinks, при зареждане на индексираните адреси kreativen.com/archives/123 (пореден номер на статията), се получаваше съобщение че такава статия не съществува.

Търсенето на плъгин, който да пренасочи ботовете и посетителите към новите адреси стил kreativen.com/kategoria/ime, в случай че някой зареди статия през старите започна. Но тъй като днес обнових блога към версия 2.9 на WordPress, не всеки от тях бе съвместим.

Решението

Попаднах на изключително полезна WP добавка, която работеше на последната версия на платформата, наречена Dean’s Permalinks Migration.

Идеята на плъгина е такава: инсталирате го преди промяната на пермалинковете и през менюто му в администраторския панел записвате старата структура. След което без грижи въвеждате новата, в моя случай /%category%/%postname%/ . Добавката автоматично създава 301 редирект, който пренасочва търсещите ботове и всеки потребител, заредил статиите през старите адреси.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This