iOS 10iOS 10 е една от най-важните софтуерни актуализации на Apple през последните години. Тя ще донесе редица нови функции с iMessages, Siri и Maps, както и много трикове, за които потребителите веднага казаха, че са взети „на заем“ от Android. Apple тихичко си открадна и различни функции, които вече бяха налични в приложения на трети страни и ги включи в своята iOS 10, да видим кои са те!

3D Touch в Control Center

Вече ще можете да използвате шорткъти към някои функции на приложенията, директно от контролния център. До сега приложенията от трети страни не бяха в състояние да предложат тази функционалност, защото Apple не даваше достъп на разработчиците до нея, но концептуални клипове и Jailbreak решения като Quick Center например, вече са показвали такива функции.

ios-10-3d-touch-control-center

Find My Car

Apple Maps вече помни къде сте си оставили колата, това разбира се е много полезна опция, но много други приложения преди това даваха възможност да маркирате мястото, за да го намерите по-лесно след това с помощта на картата и едно от тях е Track Back.

ios-10-find-my-car

Sleep Analysis

Здравното приложение на компанията вече включва функция за анализ на съня, но тя не предлага толкова усъвършенствани функци и оптимизирано събуждане, както го правят редица популярни приложения, като Sleep Cycle например.

wake-alarm-ios-10

Home App

Новото приложение на Apple най-сетне ще ви позволи да използвате Home Kit и то не копира конкретно приложение на трета страна, но и не включва функционалност, която вече да не съществува там, ако визираме интелигентните домашни приложения на създателите на аксесоари, които продават съвместими с Home Kit устройства.

ios-10-home-app

Magnifier

Настройките за достъпност на iOS 10 включва функция, наречена лупа. Тя позволява да използвате камерата, за да увеличите напечатан текст, така че да е по-лесен за четене. Няма да се изненадате, ако ви кажем, че вече съществуват такива приложения и едно от тях е Magnificent.

ios-10-magnifier-e1466090395592

Universal copy/paste Clipboard

Един от най-интересните и полезни трикове в iOS 10 и macOS Sierra е универсалната и непрекъсната функция за копиране и поставянена текст или изображение от едно устройство на друго. Пример за това обаче вече имаме, в лицето на приложението PushBullet, което предлага същата функционалност.

universal-clipboard

Отключване на Mac с биометрични данни

Вече съществуват приложения като KeyTouch например, които позволяват да отключите Мак-а си с помощта на сензора за пръстови отпечатъци Touch ID на iPhone. Apple донякъде копира тази функционалност в своята iOS 10, като позволява на потребителите да отключват MacBook, без въвеждане на парола, примерно чрез своя Apple Watch.

macos-sierra

Snapchat

iMessages получи основен ъпдейт в iOS 10 и изпращането на съобщения вече включва редица нови функции, някои от тяха обаче поразително напомнят приложението за моментни съобщения Snapchat, до колкото става въпрос за споделяне и редактиране на снимки и Live Photos.

ios-10-1

Facebook Messenger

iMessages също така ще има магазин за приложения от трети страни, което Facebook Messenger предлага отдавна, позволявайки ви да добавяте към своите съобщения изобилие стикери, емотикони и ефекти. Viber също предлага такива ексти, наред с игрите, до които имате достъп през приложението, а има още много такива примери на пазара.

За финал ще ви предложим и едно видео, което демонстрира колко много е взаимствала Apple от приложения за jailbreak-нати телефони:

Разбира се, винаги е по-добре всички тези функции да се предлагат официално, директно от производителя, вместо да се налага да теглите безброй други приложения или да правите jailbreak, но до колко е коректно да си присвоиш нечий труд и да го представиш като иновация, преценете сами!