Замисляли ли сте се за Мартин Лутер Кинг, за Рузвелт, за Тачър, за Бил Гейтс? Замисляли ли сте се какво е направило тези хора лидери, какво е накарало стотици, хиляди, а дори и милиони да ги следват?

Ако приемате себе си за част от нас – „креативните“, значи най-вероятно имате идея какво е TED. На малката част от вас, на които им е убягнало, бих казал: ,,Ако има презентатори, които си заслужава да чуете, видите и гледате, то те определено са в TED – мястото, което позволи на креативните и мислещите да се информират вътреобщностно.’’. И ако все още смятате, че сте виждали по-добри презентатори, бих ви заявил само, че препоръчвам TED от позицията на човек, който се занимава с презентиране отпреди да стане пълнолетен, който е презентирал на софтуерни конференции из България пред няколко посланика, а дори и на Global Business Summit в Ню Йорк. Бих ви заявил още: ,,Гледайте и ще разберете за какво ви говоря!‘‘

,,Защо ?‘‘ – простият, конвенционален въпрос, който би трябвало да си задаваме по-често. Не сте ли се чудили защо Apple са толкова по-креативни, когато нямат по-голям ресурс от фирми като Dell или Microsoft? Защо компютърна компания успява да продаде повече телефони от най-големия мобилен гигант – Samsung? Защо никога не сте чували за това, че Dell са продавали MP3 плейъри ? Защо толкова много хора са последвали Ганди, д-р Кинг и Нелсън Мандела в един ,,идеалистичен‘‘ (буквално и преносно) преход ? Не сте ли се запитали поне веднъж ,,Кое е това, което прави лидерът – лидер, водещият – водещ, а следващият – един от многото?‘‘. В една интересна лекция, която ще отнеме едва 18 минути от живота ви, но определено ще ви накара да гледате по друг начин не само на крачките си, но и на работата си, особено ако е в сферата на маркетинга, Саймън Синек отговаря:

Е, замислихте ли се? Не сте ли съгласни, че когато открием вярата си в това, което правим, сме много по-амбициозни и волево настроени да успеем? А не смятате ли и че е много по-лесно да убедим другите в нещо, в което вярваме – а може би и те вярват, но още не го знаят?

Е, скъпи читатели на Kreativen, бяха ли полезни Саймън Синек и TED за вас? Научихте ли нещо ново или може би просто се вдъхновихте, като мен? А запитахте ли се вече ,,Защо?‘‘ ?