В края на 20-те години на двадесети век минимализмът набира сила като за начало се среща предимно в японската мода. Тя се разграничава от другите с ограничени семпли цветове и скромни дрехи. След това става известно името на Мадлен Вионет, която отказва висшето общество от сложните дълги рокли. Родена в Париж, тя израства в много бедно семейство. С доста трудна съдба, Мадлен успява да отвори свой моден бутик, от който купуват дрехите си Марлене Дитрих, Катрин Хепбърн и Грета Гарбо. Тя залага на изчистен стил, без излишни аксесоари, без надиплени поли и рокли, без излишна показност. Нейна е и заслугата да бъдат носени тоги с много малко аксесоари по тях.

Габриел Шанел пък е следващата дизайнерка, която показва как с евтин плат, се правят хубави дамски дрехи. Нейна е била идеята за създаване на минижупа.

Малката черна рокля е запазената марка на Жание Лавини, която я носи със самочувствие и предизвиква одобрението на дамите и джентълмените от висшето общество. По-късно излиза информация, че първата изява на малката черна рокля се свързва с погребението на кралица Виктория.

Андре Куреза е дизайнерът, който налага минимализмът в късите панталонки и късите поли. За кратко време той печели голям брой поддръжници, предимно от женски пол.

И така минимализмът има богата история, ако може така да се нарече. Не всеки го одобрява, но може да се твърди, че защитниците му са повече, отколкото враговете. В България не са малко жените, които се чувстват комфортно и секси, облечени в черна права пола и бяла обикновена риза. За тях това е модата на минимализма.  Ярките цветове остават на заден план и всичко, което е просто, елементарно, късо и скромно се харесва от последователите на този стил в модата.

Източник: https://kapere.com/

Pin It on Pinterest

Shares
Share This