„Научи се да пишеш добре, или въобще не пиши.“ – Джон Драйдън

Независимо дали става въпрос за пост в блог, или статия за сайт, уменията за писане са най-важни. С вас ще споделя опита ми като блогър, чрез който пиша харесвани и търсени статии за няколко блога.

  • Винаги съставяйте добър увод. Заглавието, уводът и изводът са най-важните части от една статия. Наблягайте особено на увода, защото посетителите ви дават няколко секунди да представите съдържанието, което предстои да четат. Ако не го направите както трябва, просто няма да го прочетат.

Добър начин да започнете една статия е с цитат от известна личност, въпрос към посетителите, или просто лично представяне по въпроса.

  • Отличете важната информация. Каква статия бихте прочели вие? Разбърканите скучни параграфи, или тази с категоризирана информация, с отличени ключови места? Естествено второто.

Удебелявайте важните изречения, които са ключови за вашата статия. Отделяйте отделните части на съдържанието – увод, съдържание и извод.

  • Използвайте кратки изречения. Никой не обича дългите, объркващи изречения. Докато си стигнал до края, си забравил какво има в началото. Пишете лаконично – кратко и информативно.

Ето пример на Ърнест Хемингуей, когато бил предизвикан да разкаже цяла история с няколко думи: „Продават се: бебешки обувки, първа употреба.“ Има ли нещо неясно?

  • Изказвайте се позитивно. Вместо да кажете, че нещо е „евтино“, кажете че е „пестеливо/икономично“. Не казвайте, че нещо „не боли“, а че е „сравнително комфортно.“

Винаги мислете за по-силните, по-влиятелните думи. Не се концентрирайте на това, че определен предмет не е нещо, а че е нещо.

  • Винаги имайте заключение. Независимо дали е някакво изречение, или въпрос, статията ви трябва да свършва също толкова добре, колкото е почнала.

Кои от тези похвати не съм използвал?