Или как България спечели SEO Olympics 2012 измежду над 200 участника.

Преди не повече от 3 седмици получих мейл от една софтуерна компания, от която имам закупен продукт. Сайтът е link-assistant.com, а софтуера – LinkAssistant. Та във въпросния мейл пишеше, че се организира една голяма SEO олимпиада, на която съм поканен да участвам като представител на държава си. Казах си „да, може, защо не“, но реално си мислех „ако намеря време“. Изтрих мейла и продължих със задачите за деня, като след влизане във форума Predpriemach.com видях темата SEO Olympics 2012, стартирана от един наш много уважаван потребител. Там имаше нещо, което ме грабна веднага – спортния дух и идеята да се обединим и да вземем златото. Мотивацията в такива ситуации надхвърлят каквито и да е материални неща, даже и iPhone-ите (3 на брой), които щяха да се раздадат измежду победителите в 3 основни категории:

1. Най-добър SEO отбор с максимален брой точки
2. Най-бързо растящ отбор
3. Отбор отговорил на най-много сложни въпроси (имаше лесни и сложни)

Казах силно ДА на така поднесено събитие, ще се участва и не само – ще се вземе злато. След излизането на първата задача….видях как дръпнахме с точките, защото всички бяхме там и участвахме като едно цяло. Това беше по-силно от всичко, дори и от индийците, които бяха над 2-3 пъти повече от нас. Играехме само за големите точки, нищо под тях не ни устройваше, което се отрази и на резултата ни в последствие. Можехме и до правехме.

Борбата беше точка за точка, защото конкуренцията не спеше, а факта, че ни водеха по брой (около 3 пъти повече) участници само ни мотивираше повече. Най-сериозни в това бяха страните САЩ, Бангладеш, Индия, Великобритания и на по-късен етап влязоха Албания и Пакистан. Лидерстово ни беше гарантирано само и единствено от съвместната работа и добрите познания в областта на SEO-то. Самото преживяване, че си част от нещо толкова организирано и голямо, и отделно то наистина даваше ефект, лично мен ме караше да се чувствам доста добре и сигурен в бъдещите ни задачи и препятствия. Това доказваше моята теория, към която винаги се придържам – бизнесът е отборна игра. Това го показваше доста гласно.

И така….олимпиадата течеше, ние не си позволявахме да изоставаме, борехме се за всяка точка, опитвахме се да привлечем нови и ниво потребители към нас. Българския отбор представяше своите знания доста добре, защото веднага след излизането на поредната задача, която трябваше да решим, на отбора не му отнемаше повече от 10 мин. След 2рата задача, България се закова в челната 3-ка, и мейлите на организатори почваха с поздрав и към нас:

Go Bangladesh! Go Bulgaria! Go USA! You’re the strongest SEO Olympics teams so far! But who’s gonna take the 1st place, ha?)))

Armenia, some more participants from your magnificent country & you will be the fastest growing team in SEO Olympics! Keep it up! UK, beware! You’re only 1% ahead of France in geek tasks!

Folks, you are all the best! Next task will be in… one…two…three… Excited?)))

Както се вижда от поздрава, тук сме 2ри.

Вярвах във всеки един БГ участник, защото не само пишеха и разискваха стратегии и отговори, но и изготвяха статистики и прогнози. И така….дойде и последната задача, на която отговора се позабави, но беше на лице, точно на 15-тата минута. Тази задача беше изпотила доста от участниците. Личеше си по самите точки на всички отбори. След огромната разлика очаквахме коронясването, както се казва….и в 18:00 на 14.08.2012 г. бяхме обявени за шампиони в първата SEO олимпиада, организирана от link-assistant.com, а и предлагам единствена до момента.

И така:

….и така…. България стана безспорен шампион. Може с ръка на сърце да се каже, че българите в момента са едни от най-добрите SEO оптимизатори, да не кажа най-добрите.

SEO Olympics 2012 is finished! Yeah, it was an amazing race between the best SEO teams and best SEOs in the world!

Please meet our winners – Bulgaria, the UK and Norway! The detailed results will be published soon!

Thank you all, the SEO Olympics would have been impossible without you, without your enthusiasm and will to victory 🙂

В този ред на мисли, искам да честитя новия iPhone на Димитър Стайков, който съвсем заслужено го спечели, защото той игра като истински отборен играч. Благодаря му искрено. А телефона му вече е на път, по поседни данни е някъде около Хасково, според организатора:

Моля, приемете нашите най-искрени поздравления!

Cплотения Български отбор спечели първо място на SEO-Олимпиада със най-големи точките! Индивидуални поздравления на Димитър Стайков – вашият iPhone вече е на пътя в Хасково. Много ви благодарим за тези SEO-праздници.

Честито Българи. Взехме златото тук. 😉