По-голямата част от българските картодържатели вярват в безопасността при използване на разплащателни карти в чужбина, когато пътуват по работа или във ваканция, като 62% от анкетираните в изследването MasterCard MasterIndex потвърждават това.

Най-младите картодържатели между 18-24 години (69%) и тези между 35-44 години (67%) са най-уверени в сигурността на картите, използвани извън България. Интересно е да се отбележи, че докато резултатите от предишното изследване показаха значителна разлика от 10% между мъжете и жените по въпроса доколко картовите плащания в чужбина са сигурни, последните резултати показват, че тази разлика е намаляла до 3% (64% при мъжете и 61% при жените).

„Резултатите от последното ни изследване MasterIndex са израз на признанието на българите, че разплащателните карти са една безопасна и удобна възможност за тях, докато се наслаждават на пътуванията си в чужбина“, коментира Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите, MasterCard. „От много време безопасността е приоритет номер едно за пътуващите по света и сигурността на плащанията ще продължи да бъде приоритет номер едно за MasterCard. Заедно с нашите партньори – българските финансови институции, ние предоставяме на картодържателите по-сигурни и по-умни инструменти за пътуване.”

MasterIndex показва, че почти половината картодържатели в България планират да пътуват в чужбина тази година. 30% ще ходят на почивка, 10% ще пътуват в чужбина по работа, като мъжете ще посетят друга държава с бизнес цел сравнително повече от жените (14% срещу 7%). 9% планират да посетят член на семейството или приятел.

Съседна Гърция (31%) и Турция (18%) са сред първите три най-популярни дестинации сред българските картодържатели заедно с Великобритания (13%). Други популярни дестинации са Германия, Италия и Франция.

На въпроса дали пътуват в чужбина от 50-те процента картодържатели, които са отговорили положително, 21% заявяват, че пътуват извън България веднъж годишно – увеличение от 4% в сравнение с резултатите от предишното изследване MasterIndex, а 46% от българите, които пътуват в чужбина веднъж годишно, предпочитат разплащателните карти вместо парите в брой.

оферта за екскурзии 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This