P1003163 (1)

Участниците в тазгодишното издание отново ще трябва да създават работеща видеоигра в рамките на 48 часа

 

За втора поредна година ученици ще могат да участват в гейм хакатона на Sofia Game Jam 2023, който ще се състои между 1 и 3 декември в Barter Community Hub. Младежите, заедно с професионалисти и ентусиасти ще формират отбори до петима души и ще трябва да направят работеща видеоигра в рамките на 48 часа.

Миналата година Sofia Game Jam успешно си партнира с и присъстваха ученически отбори и доброволци от НГПИ „Свети Лука“, Частна професионална гимназия за дигитални науки, програмиране и дизайн СофтУНИ „Светлина и Технологично училище „Електронни системи“. Изданието през тази година има още по-амбициозна цел и тя е 20% от билетите за хакатона да отидат при ученици и ученически отбори безплатно. Всяко от училищата-партньори получава до 5 безплатни билета за техни възпитаници.

Самите ученици, които ще се включат, ще получат ценни познания и умения в разработването на видеоигри. Това позволява развиване не само на технически способности, като програмиране, анимация, но и на творчески елементи, като дизайн, визия и др. Участниците ще могат да се докоснат и да обменят опит с дългогодишни специалисти от гейм индустрията.

Самият Sofia Game Jam 2023: Hackathon ще се води по предварително определена тема, която ще бъде обявена при началото на събитието. След приключване на времето за разработка, отборите пробват игрите на своите конкуренти и всеки участник гласува за другите игри.

Гейм фестивалът Sofia Game Jam се провежда за девета поред година, като този път е разделен на два сезона. Първият е предстоящият хакатон през декември, а вторият ще включва специализирана конференция и кариерен панаир, които ще се проведат през пролетта на 2024 г.

Тази година работата на хакатона и 115-те участници започва след въвеждащите думи от водещия Ясен Ставрев – Community manager на Croteam, както и след традиционното инструкционно видео, което ще разкрие тазгодишната тема. Отборите ще могат да се възползват и от менторски напътствия, в които участие ще вземат висококвалифицирани професионалисти от част от партньорите на събитието – гейм студиата 11 Bit Studio, Creative Assembly Sofia и Kipi Interactive.

Новост на настоящото издание е и фактът, че игрите ще се разработват с повече акцент върху звуковия дизайн и музиката. Участниците ще получат подкрепа от партньорите Sound Ninja Music Academy. От тяхна страна на хакатона ще присъства екип от професионалисти в създаването на звук и музика, които ще помагат на отборите да добавят уникален слой на игрите си.

Sofia Game Jam 2023: Hackathon нямаше да бъде реализиран без подкрепата на главните спонсори Creative Assembly Sofia, SEGA, Amusnet и поддържащите спонсори Kipi Interactive, Chaos, Ozone, както и партньорите от Sound Ninja Music Academy, Croteam, Абордаж и Monster.