Anvitha-Vijay wwdc 2016Тим Кук обяви, че Apple дава шанс на 350 млади разработчици да присъстват на конференцията безплатно тази година, но един от тях спомена конкретно и това е 9 годишната Анвита Виджай от Мелбърн, Австралия. Освен възможността да присъства на живо на WWDC 2016, тя имаше и удоволствието да се снима заедно с Тим Кук и Крейг Федериги и да дава автографи на останалите си, вече пораснали колеги.

Може би си мислите, че това е още един чудесен маркетингов трик от страна на Apple, с който компанията иска да покаже на света, че е толкова лесно да се създават приложения за нейната операционна система, че най-младият разработчик е едва на 9 години? Дори това да е така, не можем да пренебрегнем постиженията на Анвита Виджай, която е по-добра в работата си от много възрастни.

За своето приключение в Сан Франциско, малката красавица с индийски произход и лъчезарна усмивка споделя:

„ Беше като сън, да бъда тук и да се срещна с толкова много хора. Току що докоснах върха на айсберга в кодирането, има толкова много да уча!“ А самия Тим Кук, детето-програмист определи като „наистина добър“ и „много готин“.

В интервю за USA Today, тя разказва, че е извървяла дълъг път, що се отнася до работата. Първото й приложение се нарича GoalsHi и тя го създава по време на лятната си ваканция, печелейки с него награда от 10 000 долара за концепция на OzApp awards в Австралия през 2015 година. Следва Smartkins Animals, което е насочено към малките деца и с помощта му те могат да научат повече за животните и звуците, които издават. То вече е изтеглено няколко стотин пъти. Третото й приложение се казва Smartkins Rainbow Colours и отново е насочено към децата, като така под формата на игра, те се учат да разпознават цветовете.

Всъщност Анвита започва да се занимава с програмиране още на 7 годишна възраст, когато има идея за приложение, но осъзнава, че със събраните в касичката си 130 долара, няма как да наеме програмист, който да осъществи идеите й. Тя прекарва една година в гледане на клипове в You Tube и се учи сама, вдъхновена е от своята по-малката сестра, за която всъщност създава приложенията. За да качва своите разработки в App Store, се налага да се регистрира с телефона и името на майка си, защото е на възраст под 13 години и не може да има собствен акаунт. Тази година нейният труд се отплаща, като мечтата й да бъде на конференцията се сбъдва. Въпреки, че се налага да пътува хиляди километри от родния си град Мелбърн, Анвита е щастлива, а думите й съвсем не звучат по детски:

“Превръщането на една идея в приложение е свързана с много тежка работа. Има толкова много компоненти в процеса на изграждане, прототипи, дизайн, потребителски интерфейс, след това кодиране и тестване. Искам да направя живота на хората различен, чрез технологиите!“ казва Анвита, а на въпроса кое е любимото й приложение за iPhone, тя хитро отговаря: „Освен моите ли?“

Като знаете, заедно с останалите промени в операционаната система iOS, Apple представи на тазгодишната си конференция за разработчици и едно ново приложение за iPAD, наречено Swift Playground, чиято цел е да привлече децата и да ги научи на основните принципи в програмирането със Swift. С негова помощ те, под формата на игра ще имат възможността да създават свои собствени приложения и може би по този начин догодина ще видим на мястото на Анвита Виджай някой друг, още по-млад разработчик.